• Početna>
  • Vesti>

EULEX predao 900 predmeta o zločinima i 2000 o nestalima

Ratni zločini počinjeni na Kosovu više neće biti u nadležnosti EULEX-a, već kosovskih sudova koji će se, pored navodnih ratnih zločina koji su počinili pripadnici nekadašnje OVK, baviti i navodnim zločinima nad Albancima za koje se sumnjiče Srbi.

Specijalna tužiteljka Drita Hajdari kaže za RTK2, da je Odeljenje za ratne zločine formirano odlukom Tužilačkog veća Kosova još početkom 2016. godine.

“2016. godine donet je zakon koji je predvideo prenos nadležnosti sa tužilaca Eulexa na domaće tužioce i radi toga je i formirano ovo odeljenje, znajući da će domaće tužilaštvo početi da se bavi krivičnim gonjenjem i procesuiranjem ratnih zločina. Primili smo veliki broj predmeta, oko 900 predmeta ratnih zločina, uključujući i 2000 predmeta nestalih”, kaže Hajdari.

Advokat Dejan Vasić kaže da Specijalno tužilaštvo Kosova za ratne zločine radi već duže vreme. Kao branilac Srba koji su optuženi da su počinili ratne zločine na Kosovu, veruje da je pokrenut veliki broj postupaka protiv Srba za ratne zločine.

“Verujem da donošenjem novog Zakona o krivičnom postupku koji omogućava suđenje u odsustvu, da će u isto vreme i povećati broj tih predmeta, s tim što optuženima neće biti dozvoljeno pravo da svoju odbranu iznesu pred sudom, već će sud i tužilaštvo to obavljati u njihovom odsustvu”, navodi Vasić.

“Kosovo je dugo vremena bilo lišeno te mogućnosti da sudi u odsustvu i ja mislim da nam treba dati tu mogućnost, jer je po meni to jedina satisfakcija za neku nadoknadu i satisfakcija za žrtve, da se rasvetle slučajevi ratnih zločina, s tim što ne želim da suđenje u odsustvu bude pravilo, već izuzetak, jer moramo sve da učinimo kako bi obezbedili prisustvo okrivljenih u postupku”, dodaje Hajdari.

Fond za humanitarno pravo već duže vreme traži osnivanje specijalizovanih veća, koja bi se bavila isključivo ratnim zločinima, kaže Bekim Bljakaj iz ove organizacije.

“…gde bi sudije ipak bile profesionalnije u svom poslu, a ne sudije koje se bave svim predmetima da se bave i ratnim zločinima, ipak za ovo pitanje je neophodna i veća obuka , kao i iskustvo . Svakako da oni ne mogu da sude ako nema predmeta iz Tužilaštva, ali verujem da će efikasnost tih procesa biti veća ukoliko postoji to specijalizovano veće”, dodaje Bljakaj.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ne očekuje ništa dobro od toga što će se ratnim zločinima ubuduće umesto EULEX-a baviti sudovi na Kosovu.

“Ne očekujem ništa dobro od toga, dok god Priština ima političke lidere koji sprečavaju ljudska prava Srba”, navodi Brnabić.

Za razliku od svoje kolegenice u Srbiji, kosovski premijer Ramuš Haradinaj na jučerašnjoj konferenciji nije želeo da da nikakav komentar o tome da će kosovski sudovi preuzeti slučajeve ratnih zločina od EULEX-a.

“Ne bih komentarisao nijednu odluku i najavu sudstva”, rekao je kratko Haradinaj.

Inače, lobiranje da kosovsko odeljenje za ratne zločine postane operativno počelo je 2012. godine. Prema strategiji bavljenja ratnim zločinima ovo odeljenje biće ojačano, tako da će umesto sadašnja tri, imati pet tužilaca i pomoćno osoblje. Kada će započeti podizanje prvih optužnica, još uvek nije poznato.

Izvor: RTK2

Comments

Pročitaj još