• Početna>
  • Vesti>

Dokumentarni film Natalije Batrajeve u KC “Dragica Žarković”

Kulturni centar “Dragica Žarkovic” i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica organizuju  prikazivanje dokumentarnog filma Natalije Batrajeve “Donjecka Vratarnica”, u petak, 5. aprila u 19 sati u Mitrovačkom dvoru.

Dokumentarni film Natalije Batrajeve „Donjecka Vratarnica“, koji je u ponedeljak, 25. marta, prikazan u Ruskom domu u Beogradu odlično pokazuje da su sudbine nesrećnih ljudi koji se nađu u ratnom vihoru slične, a često i iste. Za međunarodnu premijeru filma nije slučajno izabrana Srbija.

“Moj put u dokumentaristiku počeo je upravo na Kosovu. Uložila sam mnogo truda da prikažem život Srba ruskim gledaocima. Nesreća koju je doneo rat u Donbasu slična je tragediji koja je zadesila Srbe na Kosovu i Metohiji ili kasnije stanovnike Južne Osetije, zato se u filmu ređaju kadrovi i iz tih regiona”, rekla je Batrajeva

Ovo je priča o manastiru Iverske Bogorodice, koji se našao na prvoj liniji borbe u Donjecku, pored kog su se vodile najžešće borbe. Autorka je tri ratne godine provela tamo i snimila ovaj dokumentarni film, koji je odmah dobio sve najprestižnije nagrade u Rusiji.

“Nisam iz Ukrajine, nemam rođake u Ukrajini, ali mislim da je to stvar svih nas, zajednička tragedija, i da treba da se prikaže”, istakla je ona.

Natalija Batrajeva, režiser, fotograf, publicist, od 2005. godine radi na postratnim prostorima: Kosovu, Republici Srbskoj, Južnoj Osetiji, Krimu, Donbasu. Autor je dokumentarnih foto-knjiga „Kosovo. Srpska Golgota“, „Živi smo!“, foto-izložbe „Kosovo – Južna Osetija: pogled iznutra“, predstavljene više od 30 puta u Rusiji i izvan nje. Član je Saveza pisaca i Saveza novinara Rusije. Laureat i finalista konkursa i kinofestivala.

Uz  ovaj film u  aprilu mesecu Kulturni centar “Dragica Žarković” priređuje sledeće programe:

1.Uskršnji konkurs za prozu i poeziju  za učenike osnovnih škola na temu “Uskršnja čarolija”
2.Otvaranje izložbe slika u srednjim školama povodom Uskrsa. Film za  ucenike nižih razreda osnovnih škola “Petar Pan”
4.Premijera filma “Balkanska međa”
5.Pozorišne predstave učenika osnovnih škola “Sveti Sava” i “Branko Radičević” u okviru akcije “Školama u pohode”
6.Pocetak Likovne radionice u osnovnim školama

7.Pozorisne predstave ucenika osnovnioh skola “Sveti Sava” i “Branko Radicevic” u okviru akcije “Školama u pohode”.

Saopšteno je da uz sve ovo počinju pripreme za veliki jubilej – 25 godina aktivnog Sabora i 45 godina od prvog Sabora kulturnog stvaralaštva.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još