U Mitrovici u septembru preko 150 prvaka

Upis đaka u prvi razred osnovne škole počinje danas i trajaće do 31. maja. U Kosovskoj Mitrovici, preko 150 predškolaca ove godine upisaće se u jednu od dve osnovne škole.

Direktor OŠ Sv.Sava Milorad Jovanović kaže za Kontakt Plus da je u ovoj obrazovnoj ustanovi sve spremno za upis prvaka

“Po Zakonu o osnovnom sistemu obrazovanja i Ministarstvu prosvete Republike Srbije, OŠ “Sv.Sava” obavila je sve potrebne radnje za početak upisa novih prvaka za sledeću školsku godinu. Po spiskovima iz predškolske ustanove, ima negde 154 budućih prvaka i računam da ćemo to ravnomerno podeliti na ove dve škole i gradu i da će svaka škola  i svaki učitelj imati decu za budući rad” – kaže Jovanović. 

I u OŠ “Branko Radičević” je sve spremno za upis prvaka, a direktor Ivan Zaporožac očekuje  formiranje 3 odeljenja.

“Upisujemo svako dete koje ove školske godine ima najmanje 6 i po, a najviše 7 i po godina.  Što se tiče odziva, očekujemo, kao i svake godine, upis 3 odeljenja. Ono što je bitno je da smo mi škola koja nudi puno toga, koja svojim modernim radom, sada isprepletanim iskustvom i mladošću, nudi mnogo toga na obrazovnom, vaspitnom putu učenika iz Kosovske Mitrovice” – kaže Zaporožac.

Novina od ove godine je da roditelji neće morati da nose na upis izvod iz matične knjige rođenih, državljanstvo, potvrdu o prebivalištu, već će to škole pribavljati elektronski.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je roditeljima ostalo da na upis prvaka donesu samo lekarsko uverenje, jer to ne može niko drugi da obezbedi. 

Direktor OŠ Sv.Sava Milorad Jovanović kaže da ova novina važi i za naše škole 

“Mi ćemo to pojednostaviti – ako roditelji imaju bilo kakakv Izvod rođenih, moća će da donesu na uvid, a mi ćemo u toku upisa pribaviti elektronske izvode, jer smo po zakonu obavezni da svu decu  elektronski upisujemo u bazu podataka, u naš “Dositej”” – objašnjava Jovanović. 

Napominje i da nemaju pun kapacitet i pitanje je da li će moći tako nešto da rade elektronski preko lokalne samouprave , ali će se svakako potruditi i postupaće kako ne naloženo od strane resornog Ministarstva. 

U svakom slučaju, dodaje, roditelji uglavnom imaju neki izvod deteta, nije bitno da li je stariji od 6 meseci, bitno je da se deca upišu.

“Naša novina je da ćemo decu morati elektronski da upisujemo u  program Dositej”  – kaže Jovanović. 

Prilikom upisa, roditelji ne moraju imati sva potrebna dokumenta, već ih mogu dostaviti naknadno. 

Nakon predaje dokumenata za upis, pedagoško – psihološke službe škola zakazuju testiranje budućih prvaka. 

Direktor Zaporožac ističe da roditelji ne treba decu da opterećuju testiranjem, već je najbitnije da deca budu odmorna. 

“Tu se roditelji previse opterete, pa teraju decu kod kuće da uče slova, brojke… veoma je bitno da dete bude odmorno i da odgovara onako kako zna. Veoma je bitno da dete ne bude umorno kada dođe na psiho-pedagoški test” – naglašava Zaporožac. 

U prvi razred ove godine upisuju se deca koja su rođena od 1. marta 2012. do 28. februara 2013. godine. 

Izvor: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još