Radojević: Situacija na Kosovu prividno stabilna

I politika i ekonomija, u poslednje vreme i sport i zabava. Šta god da je tema na Kosovu i Metohiji, neizostavan deo priče je i bezbednost. Milan Radojević, zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova, kaže za RTS da je bezbednosna situacija na terenu drugačija od one koja se navodi u zvaničnim izveštajima.

Milan Radojević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji prividno stabilna i da deluje da je pojačana retorika najveći izazov.

“Ali daleko smo od toga ako pogledamo teren. Prošla godina bila jedna od najtežih u protekloj deceniji – ubistvo Olivera Ivanovića, hapšenje Marka Đurića, upad u Mitrovicu, pa onda takse”, rekao je Radojević komentarišući izveštaj komandanta Kfora Džejmsa Foga da u srpskim sredinama na KiM ne postoji bezbednosni rizik.

Dodaje da pored bezbednosnih izazova Srbi na Kosovu trpe i institucionalni i ekonomski pritisak.

“Srbi se nalaze u ekonomskoj blokadi i pod sankcijama i to je vidljivo u četiri srpske opštine na Severu. U Gračanici je drugi problem – pokušava se promena etničke strukture. U Novom Brdu su učestale krađa stoke”, poručuje zamenik ministra policije u ostavci.

Politički predstavnici Srba sa KiM upoznali su komandanta Foga i američkog ambasadora Kosneta sa problemima na terenu i sa zabrinutošću da ti problemi mogu eskalirati.

“Brine nas da će zbog odsustva dijaloga, a uskoro počinju i izbori za Evropski parlament, Priština pokušati da promeni situaciju na terenu u svoju korist. Sve ih pozivamo da izađu na teren jer je jedno što stoji na izveštaju, a drugo kad dođete na teren i suočite se sa ljudima i njihovim strahovima”, napominje Radojević.

Podseća da je za poslednjih šest meseci bilo više od 100 evidentiranih napada na povratnike.

“Nažalost, nemamo ni jasnu osudu od predstavnika institucija u Prištini. Oni treba da izađu u javnost i kažu da ljudi treba da se vrate, a ne da stalno imamo blokade puteva i pritisak. Nadamo se da će kosovska policija preduzeti malo strože mere u budućnosti”, ističe zamenik kosovskog ministra policije.

Kada je reč o hapšenju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici prošle godine, Radojević kaže da je policijska istraga završena i prosleđena tužilaštvu.

Ne želi, kaže, da komentariše izjavu Dauta Haradinaja da oni koji su uhapsili Đurića treba da dobiju orden. 

“Ukoliko zaslužuju orden… nemam komentara. Stejt department je u izveštaju o stanju ljudskih prava na Kosovu posebno naglasio ovaj slučaj i zatražio da se istraga sprovede do kraja. Zaslužuje epilog”, napominje Radojević.

Govoreći o istrazi o ubistvu Olivera Ivanovića, podseća da je celokupan slučaj preuzelo Specijalno tužilaštvo Kosova i direkcija kosovske policije.

“Policija sa severa nema ulogu u tom slučaju”, dodao je zamenik kosovskog ministra policije.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još