KFOR: Bezbednosna situacija na KiM je stabilna

Predsednik Opštine Štrpce Bratislav Nikolić i potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić razgovarali su u Štrpcu sa komandantom Komande združenih  snaga u Napulju admiralom Džejmsom Fogom i komandantom KFOR-a, general majorom Lorencom Dadariom. Bezbednosna situacija na Kim je stabilna, a KFOR će nastaviti da deluje u skladu sa Rezolucijom 1244 i neće dozvoliti da bilo ko ugrozi bezbednost na ovim prostorima, istakli su  predstavnici KFOR-a.

Gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić istakao je da je bezbednost na teritoriji ove opštine stabilna i naglasio da je neophodno nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

“Mi smo konstatovali da je situacija, kako bezbednosna tako i politička, u opštini Štrpce veoma stabilna. Hteo sam da admirala Foga upoznam sa istorijom ove opštine, sa potencijalima koje ima što se turizma tiče, prednostima koje pruža naš ski centar, a koje su bitne za naše ljude koji žive ovde. Naravno dotakli smo temu dijaloga i budućeg razgovora, gde smo svi rekli da je neophodno da dijalog bude nastavljen, da Beograd i Priština moraju da sednu za pregovarački sto i nađu bolje rešenje što se tiče ljudi koji žive ovde”, rekao je Nikolić.

Dalibor Jevtić, ministar za zajednicu i povratak  u ostavci u pokrajinskoj vladi,  istakao je da želi da veruje da će se neke stvari promeniti, ali da nije dovoljno samo reći već je potrebno da se stvore mehanizmi koji će obezbediti implementaciju svega onoga što se u institucijama kao odluke donose.

”Zato je važno i opet se vraćamo na ono što je suština onoga što govorimo u poslednje vreme da je dijalog i razgovor jedini način da rešavamo te probleme, ali je i te kako važno da je KFOR uvek tu prisutan da da vrlo jasnu poruku da neće tolerisati bilo koga ko želi da na bilo koji način izazove bilo kakvu opasnost koja može da se raširi. Da se spreči nešto što smo videli 2004. godine, da se spreči nešto što ne želimo da se ponovi. Moramo da se okrenemo budućnosti, a budućnost i interes  svih nas koji živimo na ovim prostorima je mir”, rekao je Jevtić.

Admiral Fogo i komandant KFOR-a Dadario uputili su sa sastanka zajedničku poruku da će KFOR osigurati mir i bezbednost na KiM i sprečiti sve eventualne incidente. Poruka je upućena iz Štrpca koje kao opština treba svima da služi kao primer kako je moguće obezbediti suživot, mir i stabilnost.

“Misija KFOR-a je nepristrasna i važna za stabilnost i svoj mandat vršimo u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN. Naše snage nastaviće da budu prisutne ovde, da garantuju bezbednost ali ona treba da se zasniva na saradnji lokalnih vlasti Srba i Albanaca sa KFOR-om”, rekao je Dadario.

Za sve što su uradili po pitanju stabilnosti na teritoriji opštine Štrpce, gradonačelnik Bratislav Nikolić i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić od visokih predstavnika vojne misije dobili su priznanja.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još