• Početna>
  • Vesti>

“Broj ubistava u porastu, korupcija i kriminal u opadanju”

Broj slučajeva korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu je smanjen, a broj ubistava je u porastu, rekao je direktor kosovske policije Rašit Ćaljaj tokom predstavljanja izveštaja za 2018. godinu. 

Sednici Komisije za unutrašnje poslove, bezbednost i nadzor Kosovskih snaga bezbednosti prisustvovao je i poslanik Srpske liste Zoran Mojsilović.

Sumirajući rezultate policije postignute tokom 2018. godine, direktor policije je pred Komisijom za unutrašnje poslove, bezbednost i nadzor Kosovskih snaga bezbednosti rekao da je na Kosovu broj ubistava u porastu, dok je smanjen broj slučajeva korupcije, organizovanog kriminala, krađa, a podaci govore da je i broj saobraćajnih nesreća opao.

“Aktivnosti Kosovske policije koje se odnose na usklađivanje i sprečavanje korupcije i organizovanog kriminala pokazuju da je tokom 2018. godine zabeleženo smanjenje za 4,32 odsto. U okviru različitih krivičnih dela povećan je broj ubistava za 18,51 odsto, gde je zabeleženo 32 slučaja. Broj krađa je povećan, ali smo tokom 2018. godine sprečili 4231 krađu, što je za 17 odsto više u odnosu na proteklu godinu. U oblasti drumskog saobraćaja, broj saobraćajnih nesreća je opao”, rekao je direktor policije Rašit Ćaljaj.

Zoran Mojsilović iz redova Srpske liste obavestio je članove Komisije da neće učestvovati u glasanju, negodujući zbog odluke Vlade o taksi.

“Ovim vidom mog političkog delovanja želim da iskažem nazadovoljstvo usled odluke Vlade kojom su uvedene takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, jer ta odluka negativno utiče na sve zajednice koje žive na Kosovu”, rekao je Mojsilović.

Poslanika iz redova Samoopredeljenja Redžepa Seljimija zanimale su informacije o istrazi u slučajevima u koje su bili uključeni pripadnici policije u Drenici i Suvoj Reci.

“Želimo da znamo kako se Kosovska policija odnosi prema slučaju policajca u Drenici i policajca koji je navodno zloupotrebio slučaj sina Špenda Mađunija. To su slučajevi koji su narušili reputacju Policije Kosova”, kazao je Seljimi.

Direktor policije je odgovorio da se slučajevi istražuju.

“Prvi slučaj je još uvek u fazi istrage, potrebno je brže postupanje jer se ne istražuje samo pojedinac, već i širi krug ljudi. Kada je reč o slučaju u Suvoj Reci, policajac je optužen za ubistvo u kazinu u ovoj opštini, a prethodno je načinio mnoge disciplinske prekršaje, o čemu takođe sprovodimo istragu”, kaže Ćaljaj.

Seljimi je izrazio zabrinutost povodom kampanje za legalizaciju oružja, koja je započeta u decembru prošle godine, a osvrnuo se i na proces restruktuiranja u policiji.

“Gde je nestao proces restrukturiranja? Želim da znam dokle se stiglo u tom procesu, u kojoj smo fazi. MUP je pokrenuo i kampanju legalizacije oružja, ali mislim da ova kampanja nije dobro objašnjena i želim da znam šta se tu deševa”, upitao je Seljimi.

Ćaljaj je rekao da je proces uspešno završen.

“Proces restruktuiranja je završen pre nedelju dana i pokazao se veoma uspešnim, jer će neke promene pozitivno uticati na Kosovsku policiju. Udvostručili smo i  broj pripadnika specijalne jedinice”, rekao je Ćaljaj.

Prvi čovek Kosovske policije je rekao da najveći problem trenutno predstavlja Zakon o penzionisanju, jer kako navodi, veliki broj visokih zvaničnika i pripadnika policije čeka na penzionisanje. Ćaljalj je izrazio očekivanje da će oni otići u zasluženu penziju, jer, kako ocenjuje, u policiji treba da bude više mladih.

Izvor: RTK2,Radio Kontakt plus


Comments

Pročitaj još