• Početna>
  • Vesti>

Đurić sa predstavnicom MSP Češke o Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa specijalnom izaslanicom za Zapadni Balkan ministra spoljnih poslova Republike Češke Janjinom Hržebičkovom.

Đurić je predstavnicu češkog Ministarstva spoljnih poslova upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i stanjem dijaloga Beograda i Prištine, izrazivši očekivanje da će se Republika Češka, kao članica EU, pridružiti naporima da se podrže nastojanja za postizanje kompromisnog rešenja za južnu srpsku pokrajinu.

Informišući sagovornicu o nizu jednostranih poteza kojim je Priština proteklih meseci sistematski rušila dijalog i opstruirala sve napore da se ponovo sedne za pregovarački sto, Đurić je naglasio da je ukidanje protivpravnih i anticivilizacijskih taksi za robu iz centralne Srbije minimalan uslov za obnavljanje dijaloga.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je Hržebičkovu podsetio da je i u ranijim fazama dijaloga Beograd dosledno pokazivao veću konstruktivnost u odnosima sa Prištinom, jer je sproveo sve obaveze proistekle iz briselskog dijaloga, dok Priština 2166 dana nije sprovela svoju jednu jedinu obavezu, a to je omogućavanje formiranja Zajednice srpskih opština.

Beograd je, prema Đurićevim rečima, suštinski zainteresovan za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu, i važno je odlučnim političkim i diplomatskim sredstvima sprečiti sve one koji prete destabilizacijom regiona i novim konfrontacijama.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još