• Početna>
  • Vesti>

Policija Kosova: Pretraženo 235 kockarnica u 33 grada, 35 zatvoreno

U današnjoj operaciji Kosovske policije, sprovedenoj u saradnji sa poreskom administracijom i Carinom Kosova na teritoriji 33 grada na Kosovu, pretraženo je 235 kockarnica i kladionica, od kojih je njih 35 i zatvoreno. Carina je danas zaplenila 118 kockarskih aparata, saopšteno je večeras na vanrednoj konferenciji za medije Kosovske policije u Prištini. Kako je saopšteno, zatvorene kladionice i kockarnice nisu imale dozvolu za rad, što je i razlog bio da se akcija sprovede.

U vreme dok je Kosovska policija držala svoju drugu vanrednu konferenciju za medije, ova policijska akcija je još uvek bila u toku, potvrdio je direktor Odeljenja za organizovani kriminal, Agron Nezaj.

Potvrđujući da je danas zatvoreno 35 kockarnica, Nezaj je kazao da je istraga o radu ovih objekata započela još krajem prošle godine.

„Do kraja 2018. godine policija je pokrenula istragu o kockanju. Početak istrage je izvršen na osnovu krivičnih dela: organizovanje piramidalnih šema nezakonitog kockanja, utaje poreza i krijumčarenja robe“, rekao je Nezaj, prenose kosovski mediji.

Hamit Muljaj iz Poreske administracije izjavio je na večerašnjoj konferenciji da „nijedna od kladionica, odnosno kockarnica, nema dozvolu za obavljanje ove delatnosti što je bio upravo razlog da se sprovede ova akcija“, prenosi RTK.

Od pretraženih objekata, najveći broj se nalazi u regionu Prištine.

Neke od pretraženih kladionica u okviru ove operacije nalaze se i u Kosovskoj Mitrovici.

Danas nešto posle 16 časova u severnom delu Mitrovice, pripadnici kosovske policije, uz pripadnike interventne jedinice našli su se i ispred kladionice „Millenium“ u ulici Lole Ribara, na raskrsnici ka Tehničkoj školi u kojoj se nalazi nekoliko kladionica.

Odmah je na lice mesta došao i gradonačelnik Severne Mitrovice u ostavci, Goran Rakić, praćen potpredsednikom Srpske liste Igorom Simićem, kao i predstavnikom privrednika sa severa KiM-a, Radošem Petrovićem.

„Situacija je mirna ali napeta, pokušavamo da održimo stvari pod kontrolom, ne želimo da štitimo niti kriminalce, niti one koji se bave nelegalnim radnjama, ali želimo da bude mirna situacija. To nam je prioritet i mislim da ćemo u tome uspeti“, opisao je stanje na terenu u izjavi za KoSSev gradonačelnik Severne Mitrovice u ostavci Goran Rakić.

Policija se povukla oko 17: 30 sati ali se ponovo vratila oko 19 časova.

 

Ranije danas, u kosovskoj skupštini usvojena je „Rezolucija o obustavi aktivnosti kazina i igara na sreću i izmenama i dopunama odgovarajućeg zakona“.

Usvojenom rezolucijom nalaže se kosovskoj vladi da započne zakonske procedure za prekid aktivnosti svih vrsti igara na sreću, do izmene zakona. Ovom rezolucijom takođe se daje mandat skupštinskom Odboru za budžet i finansije da inicira procedure za sastavljanje novog zakona koji zabranjuje rad kazinima i objektima u kojima se održavaju igre na sreću u periodu od deset godina, prenose kosovski mediji.

Ovoj sednici prisustvovala je i Srpska lista, koja od novembra prošle godine bojkotuje rad Skupštine Kosova.

 

Izvor  Kossev, RTK

 

Comments

Pročitaj još