Na KiM 200.000 komada ilegalnog oružja

Procenjuje se da na teritoriji Kosova ima 200.000 komada oružja u ilegalnom posedu, a od decembra do sada je nadležnim službama stiglo samo 500 zahteva za njihovu legalizaciju.

Još tri meseca je ostalo do isteka roka za legalizaciju ilegalnog oružja, a zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Izmi Zeka, izjavio je za prištinski Ekpres da je veliki broj ilegalnog oružja na Kosovu posledica nepoverenja u institucije i napetih odnosa između Kosova i Srbije.

Zeka kaže da je činjenica da postojanje oko 200.000 komada ilegalnog oružja u posedu građana predstavlja pretnju pre svega po njihovu bezbednost.

“Trenutno je više od 500 zahteva za legalizaciju oružja upućeno MUP-u, a procenjuje se da će do kraja ove kampanje biti legalizovano oko 1.300 do 1.400 komada oružja”, naveo je Zeka.

Dodaje da je to malo i da bi on želeo da na Kosovu nema ilegalnog oružja.

Smatra da je razlog za postojanje toliko velikog broja ilegalnog oružja u posedu građana nedostatak kredibiliteta prištinskih institucija i permanentni, kako kaže, napeti odnosi Beograda i Prištine.

Inače, građani koji poseduju ilegalno oružje mogu biti kažnjeni sa novčanom kaznom od 7.500 evra ili zatvorskom kaznom u trajanju do pet godina.

Svi građani koji poseduju ilegalno oružje imaju priliku da do juna ove godine podnesu zahtev za legalizaciju, a odluku o tome donelo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor RTS

Comments