• Početna>
  • Vesti>

“Imamo ozbiljan problem ako ne bude dogovora između SRB i KS”

Sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova neophodan je. On treba da garantuje multietnički karakter Kosova, a budućnost odnosa između Srba i Albanaca zavisi od diskursa Prištine i Beograda. Ovo je rečeno na konferenciji o “budućnosti odnosa Srba i Albanaca” koja je održana danas u Severnoj Mitrovici.

Asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Stefan Surlić, veruje u postizanje sporazuma između Beograda i Prištine i ističe da ako do njega ne dođe, onda imamo ozbiljan problem zato što na međunarodnom planu Kosovo će samo uvećavati svoju frustriranost zbog odsustva članstva u ključnim međunarodnim institucijama i organizacijama.

Na unutrašnjem planu, navodi dalje on, srpska zajednica će trpeti u političkom smislu, biće marginalizovana, a u krajnjem slučaju pretiće joj nestanak.

“Ključni interes Srbije bi bio da zaštiti i očuva srpsku zajednicu kao značajan društveni i politički element Kosova, a Prištini je ključan interes da zaokruži svoju priču o suverenosti svojim članstvom u ključnim međunarodnim organizacijama,” – kaže Surlić.

Po njegovoj oceni, suverenitet Kosova neće biti ugrožen ako se daju veća prava i veća autonomija Srbima na Kosovu.

“Naprotiv oni će postati integrativniji deo društva. Niti će Srbiji manjkati suverenitet, ako se albanska zajednica na jugu Srbije povezuje više sa Prištinom ili možda koristi udžbenike koji su štampani u Prištini, ili možda KBC u Mitrovici funkcioniše potpuno u skladu sa zdravstvenim sistemom Srbije,” – kaže Surlić.

Dopustimo ljudima da žive normalno, da veruju u institucije u koje su do sada pokazivali poverenje, a na Prištini i Beogradu je samo da to pretoče u jedan politički sporazum gde bi ozvaničili da je saradnja nešto što je poželjno, dobrodošlo i što treba da stvori trajan mir i stabilnost, poručuje Surlić.

Hodža: Ne vidim konačno rešenje sa ovim političkim elitama

Civilna aktivistkinja Teuta Hodža kaže da ne vidi konačno rešenje između Kosova i Srbije sa postojeće dve političke elite koje imamo na Kosovu odonsno u Srbiji.

“Prosto, sama činjenica da su to dve elite koje su za sto iznele antičku ideju o razmeni teritorija i stvaranja država nacija, dajemo mesta sa srpskom većinom – uzimamo ona sa albanskom i time smo zadovoljni. Mislim da je trebalo da dođe do promene političkih elita u najmanju ruku,”- ocenjuje Hodža.

Ona smatra da je dijalog Beograda i Prištine krenuo u pogrešnom smeru, jer ni jedna ni druga strana nisu odgovorile na potrebe društva, ističući da budućnost odnosa Srba i Albanaca zavisi od omladine.

Sovrlić: Budućnost odnosa Srba i Albanaca zavisi od diskusra BG i PR

Urednica platforme “Crno beli svet” Sanja Sovrlić kaže da budućnost odnosa između Srba i Albanaca zavisi od javnog diskusrsa Beograda i Prištine.

“Ako neko ima interes da odnosi budu loši, to će tako i biti… Ako bi imali kvalitetniji život mi danas ne bi razgovarali o ovim pitanjima, ali manipulacija građanima je mnogo jednostavnija kada je društvo siromašno i ona je idealna da se skrene pažnja sa pravih problema,”- navodi Sovrlić.

Ističe da su političke krize često izgovor za to što institucije ne rade svoj posao i što se ne bave realnim problemima građana.

“Stalno imamo krize koje život običnih ljudi ostavljaju po strani… Mogućnost za poboljšanje odnosa između Srba i Albanaca vidim kroz poboljšanje kvaliteta života građana,”- ističe Sovrlić.

Beha: Sporazum KS-SRB treba da garantuje multietničnost Kosova  

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Prištini Adem Beha mišljenja je da Kosovo i Srbija treba da potpišu sporazum o miru kojim se otvara novo poglavlje u odnosima između Kosova i Srbije i udnosima između Albanaca i Srba.

“Taj sporazum bi trebalo da garantuje iznad svega multietnički karakter države Kosovo. Podela i ponovno crtanje granica je u suprotnosti sa svim investicijama međunarodne zajednice od 1999. godine na ovamo,”- ocenjuje on.

Beha naglašava da ako bi postojao projekat crtanja granica, premeštanja stanovništva, razmene teritorija itd. to bi bio jedan od najkatastrofalnijih projekata u ovom veku na Balkanu i automatski bi postao temelj novog sukoba Srba i Albanaca, odnosno Kosova i Srbije.

Beha istče da je ideja razmene teritorija opasna i za same Srbe, jer imamo deo Srba koji bi morao da se raseli sa Kosova što bi, kako ocenjuje, uništilo sve međunarodne investicije i ulaganje u multietničko društvo.

“Monoetnička društva su  društva koja ne možete naći nigde u Evropi i projekti izgradnje monoetničkih društava su rezultirali neuspesima. Zbog toga multietnička društva postoje u celoj Evropi i to bi trebao da bude cilj i srpske i albanske političke elite,”- kaže profesor FPN iz Prištine.

Upozorava da ako bude zakazao projekat “Ahtisarijevog plana” i ako se primeni “Projekat novog crtanja granica” da će onda biti postavljeno pitanje o decentralizaciji vlasti i sudbini pet srpskih opština koje su dobile dodatna ovlašćenja zahvaljujući Ahtisariju.

“Ne može se više računati na njih (na pet opština), pravo na jezik – koje je suštinsko pravo za srpsku zajednicu na Kosovu – ne može se više računati na to, kao ni na deset rezervisanih mesta u Skupštini Kosova,”- ističe Beha.

U toj situaciji, objašnjava Beha, govorimo o suštinskoj izmeni okvira kojim su dodeljena sva ova prava, izmeni Ahtisarijevog plana koji je ušao u Ustav Kosova i koji manje više garantuje multietnički karakter Kosova.

Sve ovo rečeno je na konferenciji Forum Future Budućnost odnosa Srba i Albanaca” koju je organizovala NVO “Aktiv” iz Severne Mitrovice.

Konferencija je održana u Centru građanske energije, u okviru projekta Centra građanske energije koji je finansijski podržan od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

 

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još