Simić: Retorika iz Prištine ugrožava mir

Još jednom se potvrdilo da retorika Prištine, ali i južne Kosovske Mitrovice ugrožava mir i stabilnost na severu Kosova i Metohije, pa i u multietničkim sredinama u severnoj Mitrovici, izjavio je danas potpredsednik Srske liste Igor Simić povodom sinoćnog napada veće grupe Albanaca na dvojicu srpskih mladića u naselju Bošnjačka mahala u tom delu podeljenog grada.

On je još jednom apelovao na sve građane da ostanu uzdržani.

“Pozivam i Albance da ne budu pioni u igri svoji političkih predstavnika kojima apsolutno nije stalo ni do dogovara, ni do mira, a ni do tih građana koji ovde zajedno sa Srbima žive u miru”, rekao je Simić u direktnom uključenju na “TV Prva”.

Poručio je Srbima na KiM da je preko potreban mir i da zato ne treba nasedati na provokacije, te pohvalio brzu reakciju kosovske policije regiona Sever koja je sprečila rasplamsavanje sukoba.

Upitan o sinoćnjem sastanku sa ambasadorom SAD u Prištini Filipom Kosnetom, Simić je rekao da su predsednik Srpske liste Goran Rakić i on za sve teme koje su pokrenuli naišli na veliko razumevanje američkog ambasadora.

“To je jedna promena u odnosima kakvu ranije nismo mogli da vidimo na terenu. Pre svega, tema je bila očuvanje mira i bezbednosti, ali i nastavak dijaloga (Beograda i Prištine). Na putu nastavka dijaloga apsolutno stoje anticivilizacijske takse koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i BiH”, podsetio je Simić.

Na sastanku su se, navodi, saglasili da mir nema alternativu, ali i da jednostrani potezi ne smeju i ne mogu biti način za rešavanje otvorenih pitanja, a posebno ne nasilje, jer, dodao je, odgovornost za bilo kakvo nasilje širih razmera pašće na onog ko to bude učinio.

“Upotreba nasilja naišla je na oštru osudu SAD, i onaj ko to bude uradio, moraće da snosi konsekvence”, rekao je Simić.

Goran Rakić je, dodao je, pozvao Kosneta da poseti sever KiM i lično se upozna sa životom Srba kako bi shvatio da tu ne žive kriminalci, nego pošteni i odgovorni ljudi koji žele da grade svoju budućnost u miru.

Upitan o tome da li je američki ambasador zatražio od Srpske liste da ne izlazi iz prištinskih institucija, Simić kaže da je to bila jednoglasna, ali teška odluka koju su doneli svi politički predstavnici Srba i sa severa i sa juga.

Američkog ambasadora su, navodi, upoznali sa situacijom kako je došlo do tog predloga kada su zahtevali od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da im omogući izlazak iz institucija, te da je Kosnet apsolutno razumeo razloge za takvu odluku, ali da ih je pozvao da o tome još jednom razmisle.

“Bojim se da su SAD usamljene kada je reč o podržavanju dijaloga Beograda i Prištine”, rekao je Simić, prenoseći utiske sa sinoćnjeg sastanka sa američkim ambasadorom.

Simić je podsetio i da Srbi sa KiM šest godina pokušavaju da izgrade odnose sa Albancima kroz institucije, ali da se pokazalo da predstavnici Prištine nemaju iskren odnos u prihvatanju srpskog naroda i srpskih legalnih, legitimnih političkih predstavnika.

I sam kosovski predsednik Hašim Tači, kako je dodao, kaže da su oni u dijalogu samo zato što to od njih traži međunarodna zajednica.

“Samim tim ne postoji razlog da budemo u institucijama koje apsolutno ignorišu zahteve i probleme srpskog naroda, a neretko i te same institucije vrše institucionalno nasilje nad našim narodom”, rekao je Simić.

Naglasio je da će Srpska lista sve odluke donositi u koordinaciji s Beogradom.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još