• Početna>
  • Vesti>

“Martovski pogrom sramota za UNMIK, KFOR i prištinske vlasti”

Martovski pogrom bio je još jedna u nizu tragedija za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali je još veća sramota za UNMIK,  KFOR i samoproglašene albanske vlasti na Kosovu i Metohiji, saopštila je Koordinacija  srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih  lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) povodom petnaeste godišnjice Martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji.

Martovski pogrom dogodio se ne u vreme ratnog haosa, već u miru, u prisustvu više desetina hiljada pripadnika međunarodnih vojnih i policijskih snaga, KFOR-a i UNMIK-a, kao i lokalne kosovske policije, od kojih niko nije  preuzeo odgovornost za nečinjenje i brojne propuste, navodi  Srpska koordinacija ističući da ni nakon petnaest godina, nije sprovedena ozbiljna istraga, nisu pronađeni organizatori masovnih i koordinisanih napada, iako je reč o dobro organizovanim akcijama.

“Simboličan broj lica je, uz opstrukciju lokalne albanske policije i pravosuđa, procesuiran i kažnjen lakšim i uslovnim kaznama. Tako na primer, za paljenje drevne Bogorodice Ljeviške, spomenika iz 14. veka koji se nalazi na UNESKO listi svetske kulturne baštine, ”kažnjena” su četiri kosovskometo-metohijska Albanca uslovnom kaznom od po četiri meseca !?!”, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da Srbima proteranim u Martovskom pogromu još uvek nije omogućen povratak, niti naknada za uništenu imovinu, čime, kao i kontinuitetom nasilja nad Srbima, “samoproglašene albanske vlasti na Kosovu i Metohiji, šalju poruku da u 21. veku izgrađuju društvo koje nije usvojilo minimum civilizacijskih standarda, društvo u kome je poželjno podsticati, a ne nekažnjavati zločine nad Srbima i uništavanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji”.

Martovski pogrom bio je još jedna u nizu tragedija za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ali je, kako navodi navodi Srpska koordinacija, još veća sramota za UNMIK,  KFOR i samoproglašene albanske vlasti na Kosovu i Metohiji. U tri dana masovnog i organizovanog nasilja više desetina hiljada Albanaca nad Srbima, 17. 18. i 19. marta 2004. godine, prema zvaničnim podacima OSCE-a, ubijeno  je 19 lica od kojih 8 Srba a više od 900 lica je povređeno. Srušeno je i zapaljeno 35 crkava i manastira, oko 800 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja a  proterano je više od 4.000 Srba, navodi se u saopštenju.

Srpska koordinacija poziva vlasti Republike Srbije, da pred Ujedinjenim nacijama aktuelizuju pitanje krivične i imovinske odgovornosti za posledice nastale masovnim i organizovanim nasiljem Albanaca nad Srbima u Martovskom pogromu 2004. godine, kao i pitanje međunarodnih garancija da se takvo ili slično nasilje neće ponoviti.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još