• Početna>
  • Vesti>

“Izveštaj pokazao institucionalizovano nasilje na KiM”

Beograd — Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da je izveštaj Stejt departmenta pokazao da je na toj teritoriji institucionalizovano nasilje.

Đurić je za list Politika kazao da je broj zabeleženih napada na Srbe na KiM trocifren i da “godine pažljivog gajenja i negovanja mržnje prema Srbima daju svoje jasne i tragične rezultate”.

“Nasilje nad Srbima i napadi na ljudska prava našeg naroda na KiM toliko su eskalirali u proteklom periodu da čak ni država koja je najnaklonjenija Prištini i projektu tzv. nezavisnog Kosova pred time ne može da zatvara oči”, rekao je Đurić.

On je ocenio da se u tom izveštaju “nedvosmisleno vidi” da je “samoproglašeno Kosovo čedo koje u svakom smislu razočarava svog tvorca i roditelja”.

Prema njegovim rečima na Kosovu je stvorena “toksična antisrpska klima” u kojoj se “političke stranke, albanske i njihovi predstavnici takmiče u tome ko će da bude grđi i gori prema Srbima”.

“Sa velikom znatiželjom očekujem kako će na ovaj izveštaj reagovari srpska opozicija koja mesecima tvrdi da je nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji izmaštano i da je plod nekakve propagandističke želje Vlade Srbije i predsednika Vučića da podgrevaju situaciju na terenu koja je inače ‘divna'”, rekao je Đurić.

Godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu američkog Stejt departmenta koji se odnosi na Kosovo ukazao je na više od 100 napada na ljude i imovinu i nedovoljnu podršku procesu povratka Srba na tu teritoriju.

 

Izvor B92

Comments

Pročitaj još