U Trepči zabrinuti zbog situacije

Direktor “Trepča-Sever” Jovan Dimkić kaže da je među zaposlenima u ovom preduzeću povećana zabrinutost. Prošle nedelje kosovske vlasti su Trepču registrovale kao akcionarsko društvo u skladu sa kosovskim zakonima.

Zabrtinutost među radnicima Trepče i građana na severu Kosova porasla je nakon što su neki mediji objavili da specijalne jedinice Kosovske policije spremaju upad i zauzimanje Trepče na severu Kosova.

„Ja mogu da kažem da je povećana zabrinutost kod zaposlenih, naročito nakon takvih vesti koje se pojavljuju u medijima. Mogu takođe da kažem da postoji potpuna odlučnost zaposlenih da neće sprovoditi zakonska rešenja Prištine, jer je evidentno da su ona na našu štetu i nećemo ni na koji način davati legitimitet Prištini za otimanje državne imovine Republike Srbije,“- poručuje Dimkić.

On navodi da u “Trepči- Sever” nemaju nikakvih zvaničnih informacija o tome šta preduzimaju kosovske vlasti nakon registrovanja kompanije prošle nedelje.

„Tako da je situacija u suštini potpuno neizvesna i očekujemo razvoj događaja, u aktivnoj ulozi su prištinske vlasti koji povlače poteze onako kako njima odgovara bez ikakvih konsultacija i prethopdnih dogovora sa nama,“- kaže Dimkić.

Blagica Radovanović: Treba sesti za sto kako bi se ispoštovala osnovna ljudska prava

Odbornica u Skupštini opštini Zvečan Blagica Radovanović kaže da se lično ne oseća zabrinuto, ali da se u zajednici kojoj pripada oseća zabrinutost jer ljudi nemaju prave informacije šta se događa.

„Ne znam zašto bi se nasiljem to radilo, zašto se ne sedne za pregovarački sto? Prosto i jedna i druga zajednica moraju da znaju da postoje na ovim prostorima i Srbi i Albanci i mi moramo da živimo jedni pored drugih,“- kaže ona.

Radovanović ističe da mladi i Srbi i Albanci prepoznaju da rat dehumanizuje čoveka i pita se – zašto će nam takvi problemi.

Potrebno nam je demokratsko društvo, ističe Radovanović.

„Treba sesti za sto i raditi ka tome da svako od nas, ko živi na oviom prostorima, ostvari ono osnovno ljudsko pravo a to je pravo na slobodu, pravo na kretanje, pravo na rad. Za to su davno žene počele da se bore u Čikagu izgleda borba nije prestala ni danas i moramo i to da radimo,“- zaključuje Radovanović.

Prof. Jelena Đokić: Da vidimo šta je proverljivo i naučno dokazano

Profesorica na Fakultetu tehničkih nauka u Kos. Mitrovici Jelena Đokić kaže da su kao naučna zajednica bili zainteresovani za Trepču od ranije sa različitih aspekata. Ona sa aspekta zaštite životne sredine a druge kolege zbog nekog drugog interesovanja.

Đokić navodi da su objavili oko 490 radova od kojih se oko 80 našlo u najpoznatijim svetskim časopisima.

Ona navodi da je pratila šta su u tom pravcu radili drugi naučnici u svetu i da joj je zapala za oko teza koju je objavio Mišel Paleri na Univerzitetu u Edinburgu.

„U toj studiji se jasno kaže šta je čije vlasništvo i data je procena vlasništva i matematička analiza koja je obračunala i rast troškova i rast kapitala, cene metala itd. Dakle, uključila je sve poznate načine proračuna vlasništva i u toj analizi se vidi da je jedan određen broj akcija, odnosno većina vlasništva, dodeljena Fondu za razvoj Republike Srbije,“- kaže prof. Đokić.

Nasuprot tome postoje i publikacije koje se temom “Trepča” bave na drugi način – kao sredstvom za prinudu, ekonomijom kao sredstvom za pomirenje u postkonfliktim društvima.

„Recimo doktorska teza koju je objavio Univerzitet u Ilinoisu gde se slučaj Trepče uzima kao jedan relevantan slučaj koji treba da se reši u smislu pritiska ili u pravcu pomirenja ili pritiska na političke faktore. Trepča je resurs kojim treba da se upravlja a i pretnja u zavisnosti ko kako gleda,“- kaže Đokić.

Mislim da bi mogli da se skoncentrišemo i vidimo šta je proverljivo, naučno dokazano i da se bavimo naučno dokazanim činjenicama, kazala je Đokić i dodala da politika treba da se vodi hladne glave, uz gledanje činjenica.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još