• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: U izveštaju Stejt departmenta prikazana realna slika problema

Zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtic je povodom godisnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava u Svetu američkog Stejt departmenta rekao da se konačno u jednom tako važnom dokumentu stvari nazvale pravim imenom.
“Izveštaj Stejt departmenta koji se odnosi na Kosovo, i u tom delo konkretno na položaj Srba kao i pitanje povratka, je konačno ukazalo na istinske probleme u ovim segmentima i prikazuje realnost problema sa kojima se suočavamo a na koje smo moje kolege i ja ukazivali i ukazujemo već duže vreme. Preko 100 incidenata, nedovoljna podrška procesu povratka u najkraćem opisuju sve ono što danas predstavlja problem opstanka i povratka Srba na Kosovu. Nedvosmisleno je potvrdjeno da se povratak podržava samo deklarativno, a da konkretno lokalne većinske zajednice kao i institucije zadužene za vladavinu prava i zakona čine vrlo malo ili gotovo ništa u podršci procesu povratka raseljenih ali i opstanku nevećinskih zajednica na Kosovu. Imovina kao jedan od ključnih pitanja ne samo kada je o povratku i opstanku reč, već i osnovnih ljudskih prava, je kao problem jedna od najvećih prepreka u rešavanju ovih problema. Nadam se da će ovaj izveštaj uticati na delovanje i predstavnika medjunarodne zajednice na Kosovu da po ovim pitanjima urade više i imaju veći uticaj na institucije koje treba da urade svoj posao u skladu sa zakonima”,rekao je u saopštenju Dalibor Jevtić ministar za zajednice i povratak u ostavci u Vladi Kosova.
Podsećamo u izveštaju objavljenom na sajtu Stejt departmenta se navodi i da incidenti i napadi protiv Srba na Kosovu kontinuirano traju. Navodi se takođe da je u prvih sedam meseci 2018. registrovano više od 100 incidenata koji uključuju krađe, oštećivanje imovine kosovskih Srba i Srpske pravoslavne crkve i verbalne napade.  Navodi se i da je proces povratka raseljenih Srba otežan zbog bezbednosnih incidenata kao i nespremnosti lokalnih zajednica da prihvate povratnike.  Uprkos zvaničnim pozivima na povratak raseljenih lica, kosovska vlada nije preduzela korake da eliminiše prepreke njihovom povratku, kao što je, izmedju ostalog povratak imovine.
Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još