Novo Brdo: Ukradeno pet grla stoke

Pet ukradenih goveda, bilans je najnovijih krađa u opštini Novo Brdo.

Nepoznati počinioci su sinoć, oko dva časa po ponoći, osmočlanoj porodici Nikole Maksimovića iz Boljevca ukrali kravu i junicu, a njihovom komšiji Igoru Maksimoviću još jednu kravu i tele simentalske rase.

Na meti lopova bilo je i gazdinstvo albanske porodice Jakupa Mustafe iz obližnjeg novobrdskog sela Jasenovik kojima je ukradeno tele.

Šteta se procenjuje na više od pet hiljada evra.

Policija je obavila uviđaj i saopštila da traga za kradljivcima.

“U međuvremenu, pronađena je krava Nikole Maksimovića, koja je uginula oko 500 metara od domaćinstva iz kojeg je ukradena. Otkrili smo tragove vozila koje su koristili lopovi i intenzivno tragamo za njima”, izjavio je za “RTV Puls” portparol kosovske policije za region Gnjilana Ismet Hašani.

Oštećene porodice danas je posetio predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović da bi se detaljnije informisao o incidentima i posledicama koje su uznemirile stanovništvo.

Juče je i novobrdskom poljoprivredniku Goranu Stojanoviću iz Gornjeg Kusca ukraden bik, a savesni komšija je srećom sprečio krađu još jednog.

Novo Brdo je jedna od najsiromašnijih opština na Kosovu u kojoj većina stanovništva živi od ekstenzivne poljoprivredne proizvodnje, uglavnom stočarstva. U poslednjih desetak godina ovde je ukradeno više od 150 grla krupne stoke, a oštećeni su u više od 90 odsto slučajeva tamošnji Srbi kojima je proizvodnja mleka i sira jedini izvor prihoda.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još