Haradinaj Mogerinijevoj: Dijalog izašao iz koloseka pre takse

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je dijalog Beograda i Prištine zapao u krizu i pre nego što je kosovska vlada odlučila da uvede taksu od 100 na srpske i proizvode iz Bosne i Herecegovine i da nastavak razgovora ne treba uslovljavati.

“Imamo nedostatak transparentnosti. Podsticanje predložene razmene teritorija i nesprovođenje postojećih sporazuma. To su razlozi. Dijalog se može i treba nastaviti bezuslovnim tarifama”, napisao je Ramuš Haradinaj na svom Tviter nalogu.

Haradinaj je reagujući na izjavu visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federike Mogerini, koja je iz sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku pozvala Prištinu da ukine taksu, dodao da je “dijalog između dve države izašao iz koloseka pre uvođenja takse”.

Mogerini je članicama Saveta bezbednosti UN, osim zahvalnosti za konstruktivan pristup u dijalogu Beograda i Prištine, prenela da je za potpuni nastavak razgovora, potrebmo ukinuti taksu koju ju je nametnula kosovska vlada.

Najavila je da će na dan kada taksa bude ukinuta, odmah sazvati novi sastanak za dijalog kako bi se postigao pravno obavezujući sporazum koji će se baviti svim vanrednim pitanjima i dovesti do potpune normalizacije odnosa između Prištine i Beograda.

Izvor RTS

Comments