Funkcionisanje Ministarstva za zajednice i povratak

Manjinski poslanici iz nesrpske zajednice na Kosovu žale se da je Ministarstvo za zajednice i povratak nefunkcionalno od kako je Srpska lista u ostavci. Ministar ovog ministarstva je upravo iz Srpske liste – Dalibor Jevtić. Oni tvrde da to ministarstvo nije radilo u korist ostalih zajednica ni kada je ministarstvo bilo u funkciji, te da je radilo samo za srpsku zajednicu. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj pozvao je Srpsku listu da preuzmu svoje odgovornosti i da ne štete zajednicama na Kosovu. S druge strane, u Ministarstvu za zajednice i povratak tvrde da ministarstvo radi u interesu svih zajednica na Kosovu, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Poslanici parlamentarne grupe 6 + su krajem februara na sastanku skupštinske Komisije za prava, interese zajednica i povratak pokrenuli pitanje funkcionisanja Ministarstvu za zajednice i povratak, a od kako je Dalibor Jevtić ministar u ostavci.

Bošnjačka poslanica koalicije Vakat Duda Balje zatražila je da ministarstvo sarađuje sa ovom komisijom, i dodala da „ni ministar ni zamenik ministra nikome ne polažu račune“.

„Mi smo Komisija za zajednice i potrebno nam je da znamo sa kojom osobom možemo da komuniciramo u slučaju da ministar nije na poslu. To što oni bojkotuju rad, to se ne tiče komisije, ali sa kojom osobom mi možemo da komuniciramo i da dobijemo informacije? Mi imamo naše zahteve, zastupamo različite zajednice, i s toga imamo pravo da nastavimo komunikaciju za ministarstvom. Imamo i zamenika ministra, ako ministar nije aktivan, postoje druge osobe koje su aktivne  kako bi smo mogli nastaviti sa našim radom“, kazala je Balje.

Poslanik Veton Beriša ispred egipćanske zajednice rekao je da uprkos činjenici  što Ministartvo za zajednice i povratak ima obavezu prema građanima, rad ovog ministarstva je blokiran, a za to niko ne snosi odgovornost. Slično je istakao i poslanik aškalijske zajednice, Danuš Ademi.

“Zbog bojkota trpe druge zajednice, Ministarstvo za povratak ne preuzima nikakvu odgovornost, njihovi zamenici samo primaju plate i ne vrše nikakve dužnosti”, rekao je on.

U razgovoru za Radio Kosovo 2, program za zajednice, poslanica Duda Balje ističe da su se povodom ovog pitanja obratili i premijeru Kosova Ramušu Haradinaju.

“Obratili smo se premijeru Haradinaju da nam definiše status tog ministarstva u ovom trenutku, jer znamo da je po usvajanju budžeta, sada vreme da se podnesu aplikacije za izgradnju povratničkih kuća i za ostalu pomoć od strane ministartva. Čekamo službeni odgovor premijera i naravno da će svaka zajednica  tražiti ostvarivanje prava unutar tog ministartva, kao što ću se i ja zalagati za moju zajednicu. Mislim da će premijer ispoštovati Komisiju i da ćemo dobiti odgovor na osnovu kojeg ćemo delovati dalje”, kazala je Balje.

Novinari redakcije za zajednice Radio Kosova 2 su na press konferenciji u utorak upitali premijera Kosova Ramuša Haradinaja kako komentariše stav komisije da poslanici iz manjinskih zajednica nemaju kome da se obrate u Ministarstvu za zajednice i povratak od kako je srpski ministar u ostavci.

Haradinaj je odgovorio da je za njega čudan „položaj Srpske liste i pozicije Beograda da ne da Srbima da rade i da se bave svojim odgovornostima“.

„Ja bih zamolio Srpsku listu, pošto je ipak izabrana stranka, da preuzmu svoje odgovornosti. Oni štete Srbima na Kosovu pre svega, ali i svim ostalim zajednicama. Svi ti projekti koji su za etničke zajednice zavise od ministra, a ministar nije tu“, kazao je Haradinaj.

S druge strane, civilni sektor iz srpske zajednice sa kojim je Radio Kosovo 2 stupio u kontakt nije želeo da komentariše finkcionisanje ili nefunkcionisanje Ministrastva za zajednice i povrtatak.

I turski poslanik u Skupštini Kosova Fikrim Damka je u razgovoru za Radio Kosovo 2 kazao da od kako je Srpska lista podnela ostavke u kosovskim institucijama, ovo ministarstvo je nefucnkcionalno, ali dodaje da i kada je bilo funkcionalno, ono nije radilo za ostale zajednice na Kosovu.

“Trebam istaći da Ministrarstvo za zajednice, koje zadnjih godina vodi Srpska lista, nažalost uopšte nije bilo funkcionalno za ostale zajednice, naročito za tursku zajednicu. Iako sam u nekoliko navrata i u Komisiji za budžet Skupštine Kosova, ali i na sednicama Skupštine ukazivao na nedostatke i probleme sa kojima se suočava turska zajednica kada su u pitanju projekti, a koji su bili dostavljeni i ministarstvu, nikada nismo naišli na razumevanje”, izjavio je Damka, dodajući da je turska zajednica samo u nekoliko navrata bila simbolično podržana.

Iz tih razloga, on podseća da je od prošle godine Ministarstvo za socijalni rad odvojilo poseban budžet, pod posebnim kodom, za nealbanske i nesrpske zajednice.

“Na našu sreću, ovaj kod za ostale zajednice nastavlja se i ove godine. Ovaj kod u Ministarstvu za socijalni rad je donesen kao odgovor za nefunkcionalno delovanje Ministarstva za zajednice, naročito kada je reč o nesrpskim zajednicama”, istakao je Damka.

S druge strane, u Ministarstvu za zajednice i povratak tvrde da ovo ministarstvo radi u interesu svih zajednica na Kosovu, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Uroš Staletović, portparol ministarstva je u pismenom odgovoru za Radio Kosovo 2 naveo da to ministarstvo funkcioniše u punom kapacitetu, iako je ministar Dalibor Jevtić u ostavci, te da službenici odeljenja obavljaju svoj posao redovno. On dodaje da su građanima na usluzi zamenici ministra iz bošnjačke i aškalijske zajednce.

“Činjenica je da je Ministarstvo za zajednice i povratak u 2018. godini za Rome, Egipćane i Aškalije sa svojim Međunarodnim parterima Kancelarijom EU na Kosovu i IOM-om realizovalo izgradnju 37 kuća a za izgradnju još 5 je potpisana dokumetacija i čeka se početak izgradnje i ovih kuća. Svi korisnici kuća su dobili i grantove za pokretanje malog biznisa kao i kompletno pokućanstvo. Uzimajući u obzir da je u 2018. godini izgradjena 101 kuća od toga 42 za Aškalije, Rome i Egipćane a osalih 59 za Srbe, Crnogorce i Bošnjake, dovoljno govori o tome na koji način, kako i kome pomažemo”, naveo je Staletović. On dodaje da se osim u izgradnji kuća, pomaže i u obezbeđivanju ogreva.

On dodaje da je budžet ovog ministarstva u okviru kapitalnih projekata 6 miliona eura, da je realizacije budžeta za prošlu godinu bila 98 odsto, i da su svi planirani projekti završeni.

Radio Kosovo 2 kontaktiralo je i zamenika ministra ispred bošnjačke zajednice Nasera Metu. Na pitanje da li postoji saradnja sa poslanicima iz manjinskih zajednica, Meta, koji dolazi iz bošnjačke Nove demokratske stranke Emilije Redžepi, je odogvorio:

“Osim saradnje sa poslanicom Emilijom Redžepi, sa kojom smo u stalnom kontaktu, i poslanika iz aškalijske partije, sa drugim poslanicima nije bilo saradnje. Osim ovih poslanika, drugi poslanici nam se nisu obraćali za pomoć ili rešavanje nekog pitanja”, istakao je Meta.

Poslanica Vakata Duda Balje je za Radio Kosovo 2 izjavila da je njihova zabrinutost izneta na sastanku komisije, i da se nije išlo na relaciji “poslanik – zamenik ministra”.

“Mi smo od premijera tražili službeni odgovor od strane premijera. Ukoliko nas premijer bude usmerio na zamenike, naravno da ćemo se obratiti njima. Mislim da sada, konkretno, za bošnjačku zajednicu, a sa punim pravom mogu da govorim i za ostale zajednice s obzirom da na Komisiji dobija podatke o tome, ovo ministarstvo je bilo jako malo od pomoći. Možda se akcenat stavlja na povratnike, imamo listu povratnika kojima su kuće već odobrene od strane ministra, ali ni jedna kuća se nije izgradila“, kaže Balje.

 

Izvor: RTK2

Comments

Pročitaj još