Nemačka traži suspenziju takse zbog nastavka dijaloga

Suspenzija takse od 100 odsto na srpske i proizvode iz Bosne i Hercegovine zahtev je i Nemačke, prenose prištinski mediji nakon sastanka koji su glavni politički savetnici Angele Merkel imali juče sa kosovskim zvaničnicima.

Savetnici Jan Heker i Matias Lutenberg ponovili su stav Berlina da tarifa za robu iz centralne Srbije ometa nastavak dijaloga i stoga su zatražili da ih kosovska Vlada suspenduje.

To je osnovni zahtev nemačkih zvaničnika upućen tokom sastanaka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem i zamenikom premijera Enverom Hodžajem, piše Koha Ditore.

Izvori lista prenose da što se tiče stava Nemačke u pogledu sveobuhvatnog sporazuma Prištine i Beograda, on je isti kao što je to kancelarka Merkel više puta pomenula, da je Berlin protiv promene granica Kosova.

Savetnici nemačke kancelarke boravili su juče i u Beogradu, gde su se sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šatl diplomatija zapadnih diplomata nastavlja se i danas.

U Prištini boravi generalni direktor za politička pitanja britanskog ministarstva spoljnih poslova Ričard Mur. On će se popodne sastati sa Ramušom Haradinajem.

 

Izvor: Koha Ditore,RTS

Comments

Pročitaj još