Kosovo: Više od deset požara za 24 časa

Tokom prvog dana i noći vikenda na Kosovu, Kosovska policija registrovala je više od deset požara. Više njih dogodilo se u šumskim zabranima i na otvorenom prostoru, ali je bilo onih i u stanovima, a izgoreo je i jedan automobil u Štrpcu na koji je, u garaži u kojoj se nalazio, bačen molotovljev koktel.

Noćas, nešto posle ponoći policiji je prijavljen požar u jednom stanu u Gračanici, a vatrogasci su evakuisali vlasnika srpske nacionalnosti koji je u njemu povređen.

Pre toga, rano u subotu ujutru, prijavljen je požar i u Prištini, u kojem prema policijskom izveštaju nije bilo povređenih. Ni u jednom ni u drugom slučaju nije naveden uzrok požara.

Požar je takođe u subotu ujutru izbio i u dvorištu škole u Lipljanu, na mestu gde su se nalazila drva za ogrev.

Tokom čišćenja voćnjaka, izgoreo je privatni šumski zabran u selu Gornja Dumnica u Podujevu, a takođe je prijavljeno da je požar zahvatio i deo privatnog šumskog dobra od pet hektara u Lipljanu u subotu kasno popodne. Požar je izbio i u u šumi u rejonu Prizrena, a zbog nepristupačnosti terena, vatrogasci su imali teškoće da dopru do vatre.

Šume su gorele u Peći, u oba slučaja na privatnim posedima, s tim što je u jednoj izbio odgovornošću vlasnika, a u drugom je prijavljen nepoznati počinilac. Ni u jednom od ovih slučajeva nije bilo povređenih.

Vatra je gorela i na pravoslavnom groblju u Starom Gracku, kako je policija zavela usled prethodnog spaljivanja lišća i trske.

U povratničkom selu Dresnik kod Kline juče popodne prijavljen je požar, koji je navodno izbio u polju ali je u međuvremenu zahvatio i nenaseljenu kuću vlasnika Srbina, za kojeg policija kaže da ne živi više na Kosovu.

Takođe je izgoreo i automobil, oštećena garaža, vlasnika Srbina u Štrpcu kada je, kako je policiji prijavljeno bačen molotovljev koktel. Prema navodima žrtve, vrednost štete je oko 35.000 evra.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još