• Početna>
  • Vesti>

Stefanović: Sama sumnja razlog za izuzeće sudije Specijalnog suda

Samo zbog sumnje da je Vladimir Mikula, koji se nalazi na listi sudija Specijalnog suda za zločine OVK večerao sa advokatom Arijanitom Kocijem, koji brani nekadašnje pripadnike terorističke OVK Rustema Mustafu i Sami Ljuštakua – mora doći do njegovog izuzeća, izjavio je ministar Nebojša Stefanović. Mustafa i Ljuštaku su pozvani na saslušanje pred specijalnim tužilaštvom u Hagu.

Nebojša Stefanović je rekao da je o toj večeri informisan preko medija i da nema više informacija i istakao da, ako je to tačno, onda je potpuno skandalozno da sudija sedi sa advokatima i ljudima koji su osumnjičeni u procesu koji taj sudija vodi.

“Mislim da tu mora doći do izuzeća sudije, taj sudija ne sme da sudi samo zbog sumnje, jer skandalozno je da on sedi sa njima, a da mi verujemo da će doneti neku pravičnu odluku”, rekao je ministar unutrašnjih poslova novinarima u Beogradu.

On ističe da predsednik suda zbog sumnje da je to tako mora da isključi tog sudiju iz svih postupaka vezanih za ta lica i da je veoma problematično da sudije sede sa advokatima odbrane, jer se, kaže, to ne dešava nigde u svetu.

“Ukoliko ne dođe do bilo kakvog pomaka, onda se opravdano postavlja pitanje kakvu pravdu mi možemo da očekujemo”, navodi Stefanović.

Priština nastavlja da opstruiše bilo kakav razgovor

Od privremenih prištinskih vlasti očekujem svaku vrstu provokacije zato što su pokazali da nemaju kapacitet da na ozbiljan način razgovaraju o budućnosti, izjavio je ministar Stefanović i naveo da Priština nastavlja da opstruiše proces bilo kakvog razgovora.

Nebojša Stefanović nakon predaje sedam vatrogasnih vozila nabavljenih za Sektor za vanredne situacije

Nebojša Stefanović nakon predaje sedam vatrogasnih vozila nabavljenih za Sektor za vanredne situacije

Stefanović je novinarima u Beogradu, upitan da prokomentariše najavljene nove optužnice protiv Srba za ratne zločine, kazao da se ne može očekivati od prištinskih institucija ili njihovih lidera bilo šta dobro ni za Srbe, ali ni za Albance.

“Ti ljudi niti imaju kapacitet, niti snagu da na neki način dovedu do bilo kakvog rešenja, niti da dobro učine ni Albancima, a za dobro Srbima odavno smo odustali od ideje da će nešto učiniti”, kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, lideri Albanaca u Prištini su okovani u prošlosti, spašavanju sopstvenih pozicija i sopstvenih “glava” i to zbog poternica koje će imati pred međunarodnim sudovima zbog krivičnih dela i terorizma i ratnih zločina koje su neki od njih i lično počinili nad pripadnicima srpskog naroda.

“Oni žele po svaku cenu da se izbegne razgovor o zločinima koje su albanski teroristi činili protiv Srba i srpskih policajaca i vojnika i civila koje su ubijali i silovali i klali, činili najteže zločine. O tome ne žele da se razgovara i kada god to dođe kao tema, učiniće sve samo da naprave neku lažnu balans situaciju iz koje će moći da pregovaraju za svoju kožu”, ističe ministar unutrašnjih poslova.

Stefanović kaže da se čeka da se vidi kako će međunarodna pravda da bude efikasna ili ne u ovom slučaju i dodaje da očekuje da vidi kako će SAD i EU uveriti građane Srbije da je ta pravda jednaka za sve.

Zabrinjava odsustvo reakcije EU

Ističe da zabrinjava potpuno odsustvo bilo kakve reakcije EU koja je preuzela odgovornost u postupku razgovora i koja je morala da preduzme neke korake.

Naglašava da nije dovoljno samo poslati saopštenje i da se ne može reći to mora da bude tako ili reći ukinite takse koje ste uveli protivzakonito, a da se ništa ne dogodi.

“Onda potpišu Briselski sporazum, a ne sprovode ga, naročito najznačajniji deo koji se tiče osnivanje ZSO i nikom ništa”, kaže Stefanović.

Ocenio je da se od briselskih zvaničnika može čuti samo poziv za obe strane, kao i da ne može da veruje da i dalje koriste tu floskulu koja ne znači ništa.

“Kada ih pitate šta je to što Srbija nije učinila, sa druge strane je muk”, navodi ministar unutrašnjih poslova.

Za osam dana zaplenjeno 239 kilograma marihuane

Ministar Stefanović je, govoreći o zapleni droge, rekao da je u poslednjih osam dana policija zaplenila 239 kilograma marihuane, 9,2 kilograma heroina i 1,9 kilograma kokaina.

Stefanović je, na konferenciji za novinare, istakao da je zahvaljujući izuzetnom radu pripadnika Uprave kriminalističke policije zaplenjena dobra količina narkotika i uhapšene 23 osobe osumnjičene za ta krivična dela.

“Hoću da pohvalim ljude iz policije koji umeju da cene ono što država čini za njih, koji se bore da građani budu bezbedni i pokazuju da su oni ti na koje građani Srbije mogu da se oslone”, naglasio je Stefanović.

Govoreći o prvom Informativnom centru Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je otvoren u petak u centru Beograda, Stefanović je naveo da ga je samo prvog dana, za nekoliko sati, posetilo više od 100 ljudi.

Prema njegovim rečima, ljude je zanimalo šta je posao policije, neki su ušli da se požale, a neki i da prijave krivična dela.

“Pokazalo se da ovakva vrsta Informativnog centra i približavanje policije građanima na ovaj način daje rezultate u preventivnom radu, ali i policijskim službenicima daje mogućnost da bolje razumeju potrebe građana vezane za delokrug rada policije”, naveo je Stefanović.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još