Deda: Odnosi sa Amerikom nisu dobri, mi za Trampa nismo posebni

Naprotiv učestalim izjavama mnogih kosovskih političara da se uprkos upozorenjima Amerike da se ukinu takse na robu iz Srbije iz BiH, i odbijanja kosovske vlade da to uradi, odnosi između „velikih prijatelja“ nisu promenili, poslanik opozicione Alternative Iljir Deda tvrdi suprotno. Govoreći o najavljenim posetama američkih i nemačkih zvaničnika, Deda navodi da će se od kosovskih zvaničnika koji će dobiti „ozbiljan ukor“ tražiti i „hitno“ ukidanje ove mere.

Deda je za kablovsku televiziju TV T7 nedavno izjavio da će savetnici Angele Merkel, Matias Lutenberg i Jan Heker, na sastancima koje će imati sa najvišim zvaničnicima zemlje zatražiti hitno ukidanje takse, prenosi Gazeta Express.

Deda ujedno zaključuje da je istina da „odnosi sa SAD nisu dobri“, prenosi Gazeta Express.

Pored toga, Deda navodi da je „administracija američkog predsednika Donalda Trampa nepredvidiva“, kao i da američki predsednik ima „sasvim drugačiju spoljnu politiku i da se neće pozivati na prošlost“.

„Mi nismo posebni za njega“, tvrdi ovaj poslanik i naglašava da Tramp „gleda sadašnjost i budućnost, dok uopšte neće da se osvrće na prošlost“.

O promeni stava američke administracije kada je reč o Kosovu, od kada je predsednik ove zemlje Donald Tramp, u prošlosti je govorio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

„Dok su ranije administracije od Srbije tražile priznanje nezavisnosti Kosova, Trampova se zalaže za kompromis između Beograda i Prištine,“ izjavio je nedavno Dačić.

Ukazao je na to da sada Amerika želi „kompromis i dogovor“, koji će dovesti do „međusobnog priznanja“ što je, po navodima srpskog ministra, „promenjena priča“.

 

Izvor Kossev

Comments