Vučić sa američkim podsekretarom Hejlom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa trećim čovekom američkog Stejt departmenta, podsekretarom za politička pitanja Dejvidom Hejlom. Glavna tema razgovora je situacija na Kosovu i Metohiji, pošto Hejl nakon Beograda odlazi u Prištinu.

Podsekretar u američkom Stejt departmentu Dejvid Hejl pozvao je danas, u razgovoru s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na ukidanje taksi koje je Priština uvela na srpsku robu.

Pozvao je i na zaustavljanje “obostranih provokacija i nastavak dijaloga”, objavila je Ambasada SAD u Beogradu na svom Tviternalogu povodom susreta sa šefom srpske države.

“SAD pozivaju na ukidanje tarifa, zaustavljanje obostranih provokacija i nastavak dijaloga. Podsekretar Hejl u razgovoru s predsednikom naglašava da SAD cene partnerstvo sa Srbijom i žele da izgrade još snažnije odnose”, napisano je uz fotografiju sa današnjeg sastanka na Andrićevom vencu.

Hejl je uoči dolaska u Beograd rekao da postoji šansa da se ove godine postigne dogovor Beograda i Prištine, i naglasio da SAD neće davati recept za rešenje.

Pozvao je na ukidanje taksi koje su vlasti u Prištini uvele na robu iz centralne Srbije, povratak dijalogu i opredeljenost miru, naglašavajući istovremeno da SAD neće davati recept za rešenje za koje je rekao da “mora biti primenjivo i na Kosovu i u Srbiji i mora doprineti dugoročnoj stabilnosti regiona”.

Hejl je doputovao u Beograd dan pošto je prištinski parlament usvojio platformu za dijalog, koja sprečava mogućnost postizanja kompromisnog rešenja.

Kako je ranije najavio Stej department, Hejl će u Prištini razgovarati sa prištinskim liderima o, kako se navodi, “istorijskoj šansi da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom”, te o traženju mogućnosti za postizanje dogovora.

Izvor RTS

Comments