SAD odbile 20 zahteva za vize kosovskih zvaničnika

SAD su odbile da izdaju vize za više od 20 predstavnika prištinskih institucija, kao rezultat odbijanja kosovske vlade da ukine takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, kaže ministar pravde Abelard Tahiri.

Abelard Tahiri je rekao da su takse bile dobra odluka zbog agresije Srbije prema Kosovu.”To sam rekao više puta. Nismo konsultovali zemlje saveznice povodom te odluke jer smo smatrali da mi kao institucije imamo pravo da se suprotstavimo zemlji koja pokušava da naškodi našoj međunarodnoj subjektivnosti. Međutim, sada smo došli do tačke kada ovo ometa naše odnose”, izjavio je Tahir, prenosi Koha.

Kosovska vlada neće pasti zbog taksi, ali se moraju uložiti napori da se ojačaju dobri odnosi sa saveznicima, te da nijedan političar ne bi trebalo da razmišlja o izbornim glasovima kada su u pitanju odnosi sa SAD, dodao je da Tahiri.

Zbog odbijanja da ukine meru stopostotno uvećanih taksi, SAD su prvo suspendovale pravo na vizu premijeru privremenih prištinskih institucija Ramušu Haradinaju, koji imao poziv da prisustvuje tradicionalnom Molitvenom doručku.

Izvor RTS

Comments