Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici: Ne prihvatamo Statut Trepče, nećemo tiho i u mraku nestati

Predstavnici  Srba sa Kosova i Metohije  izrazili su danas na protestu održanom u centru Kosovske Mitrovice nezadovoljstvo zbog odluke  Prištine o usvajanju i stavljanju na snagu Statuta  preduzeća „Trepča“ kao i zbog najave registracije tog preduzeća u Prištini. Govornici su još jednom iskazali negodovanje zbog kako kažu neosnovanih i dokazima nepotkrepljenih hapšenja kosovskih Srba, kao i zbog taksi uvedenih na srpsku robu novembra 2018. godine.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić istakao je da se srpski narod danas okupio nikad odlučniji i  istrajniji u nameri da ostane i opstane na ovim prostorima.

„Okupili smo se da sačuvamo  pravo na slobodu i život nas i naših potomaka,  ali da sačuvamo i našu Trepču i sve one privredne potencijale  i naše ljude koji se bore  da ovde život ne stane“ poručio je Simić i dodao da ni mir, ali ni sloboda nemaju alternativu.

„ Mi nećemo tiho i u mraku nestati sa ovih prostora, ma šta nam spremali oni sa druge strane“ rekao je Simić.

Član predsedništva Sindikata „Trepče“ Ratomir Milojević  poručio je  da radnici Trepče nemaju moralno pravo da prihvate jednostrani i kako je rekao „jednonacionalni akt Prištine“ kojim se menja budućnost ovog kombinata.

„Nikada nećemo prihvatiti primenu zakona , koji ne uvažava naše životne interese. Svesni smo da oni imaju samo političke ciljeve,  od kojih je krajnji cilj ukidanje naših radnih mesta – izvora naše egzistenicije i proterivanje radnika sa ovih prostora. Ne smemo to dozvoliti“ poručio je Milojević.

On je dodao da je jedini zahtev radnika Trepče Prištini da ih pusti da nesmetano rade i da za svoj rad  primaju plate od kojih živi oko 2500 porodica.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Tanja Vujović rekla je da će se i profesori i studenti okupljati onoliko puta i onoliko dugo koliko to bude bilo potrebno da kako je rekla „pokažemo svetu da ne pristajemo na poniženja, takse i zabrane“.

Vujović je podvukla da srpski narod ne pristaje na proterivanje i hapšenje članova porodica i sunarodnika, na pritiske iz Prištine i ćutanje međunarodne zajednice.

„Ovim putem poručujemo, da biramo da živimo na zemlji naših pradedova,  da se obrazujemo na srpskom jeziku, da pišemo ćirilicom  i da pratimo najnovija naučna dostignuća“ poručila je Vujović.

Na skupu su se obratili i direktor KBC-a Kosovskas Mitrovica Milan Ivanović i predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta PU sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Luka  Jovanović.

Skupu je pristvovao veliki broj građana koji su nosili srpske zastave i zastave sa grbom Trepče i transparente na kojima je pisalo: „Ne damo Trepču“, „Srbijo pomozi“, „Stranci dođu i odu, takse ostaju“ itd. Među okupljenim građanima  su bili svi predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova i Metohije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments