• Početna>
  • Vesti>

Planula roba sa Kosmeta u centralnoj Srbiji, uskoro novi proizvodi

Proizvodi srpskih proizvođača sa Kosova i Metohije odnedavno su, prvi put organizovano, na rafovima prodavnica u centralnoj Srbiji. Branimir Stojanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede u Vladi Srbije, najavio je da će se sa trgovinskim lancima utvrditi koji proizvodi mogu dobro da se prodaju i da će, na osnovu toga, planirati proizvodnju na Kosovu i Metohiji.

Novi Sad je prvi grad gde se mogu kupiti vina i proizvodi zemljoradničkih zadruga sa prostora Kosova i Metohije. Ima ih i u prodavnicama “Univereksporta” u Beogradu.

Prodaju se vina iz Velike Hoče, sušeno voće iz Zubinog Potoka i pivo iz Banjske. U planu je da i drugi poljoprivredni proizvodi stignu na rafove.

Inicijator ovakvog plasmana proizvoda je Branimir Stojanović, koji za RTS kaže da očekuje da će se u prodavnicama u centralnoj Srbiji naći i hladnoceđeni sokovi i smrznuto testo.

“Naišli smo na odličnu reakciju, dobra je prodaja, zahvaljujem ljudima koji kupuju te proizvode, koji su kvalitetni. Naši ljudi moraju da nastave da se trude i da se bore”, rekao je Stojanović.

Ističe da država ne treba da zameni tržište, ali da treba da im pomogne da imaju povoljnije uslove.

Objašnjava da “Metohija”, kao državna firma, otkupljuje proizvode sa Kosmeta i u “Univereksportu” ih distribuira. Najavljuje da će razgovarati i sa drugim trgovinskim lancima i zatim utvrditi koji proizvodi bi se dobro prodavali.

“Sa tim informacijama planiraćemo proizvodnju na KiM i ohrabrivati ljude da se proizvedu takvi proizvodi, da što se proizvede ima i tržište. Albanci su izolovali naše proizvođače, bojkotuju njihove proizvode, zato je ovo jedino dugoročno održivo rešenje, da naši privrednici imaju stabilno tržište i prihode”, naveo je Stojanović.

Pomoć u savladavanju prepreka

Ukazuje da, međutim, svi proizvođači moraju da ispune određene standarde. U tome će imati podršku kroz Regionalnu razvojnu agenciju Kosova i Metohije.

“Osnovni zadatak te agencije je da pomognemo, da što brže premoste administrativne prepreke. Pozivam sve male proizvođače da se potrude, verujem da će im se na kraju isplatiti”, rekao je Stojanović.

Ukazuje da i kada se završi papirologija, ponekad nailaze na prepreke u Prištini koje nisu racionalne, poput takse.

“Naiđe se na problem, ali kada se ispune svi uslovi, kada se pritisne, to se završi. Na tu vrstu podrške mogu da računaju proizvođači. Trudićemo se da zajedno prođemo prepreke koje pravi Priština, i da se proizvodi nađu tamo gde im je krajnje odredište – tržište centralne Srbije”, istakao je državni sekretar u Vladi Srbije.

Proizvodi iz prve ture su planuli, ali su poručene dovoljne količine, tako da su police pune.

“Verujem da ćemo prirodnim tokom povećavati broj polica, i broj objekata i proizvoda paralelno sa tim”, zaključio je Stojanović.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još