Dačić: Ko igra dvostruku igru u slučaju Kosova

Ne mislim da Sjedinjene Američke Države igraju dvostruku igru u slučaju Kosova, ali neke evropske zemlje to rade, jer ne žele da se brzo postigne dogovor, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ali nije precizirao o kojim državama je reč.

Ivica Dačić je novinarima u Beogradu rekao da se raduje dolasku u Srbiju američke delegacije sa Dejvidom Hejlom na čelu, jer će imati priliku da im prenese stavove Srbije.

Dačić smatra da angažovanost SAD ne može da zameni pregovarački proces, ali da može da pomogne njegovom deblokiranju, ako se ukinu takse Prištine.

“Mnogo delegacija je iz SAD već dolazilo, svi krenu u Prištinu pa svrate i kod nas. Što se nas tiče, ne moraju da dolaze u Beograd, neka reše sa Prištinom da se ukinu takse i mi idemo dalje”, poručio je Dačić u Palati “Srbija” nakon sednice Međuvladinog komiteta za saradnju između Srbije i Rusije.

Primetio je da se pristup SAD prema Srbiji promenio i da se na Srbiju više ne gleda kao na “lošeg momka”, kao i da SAD ne mogu da shvate kako je moguće da Priština neće da ih posluša i ukine takse.

“I meni je to neverovatno, i pomalo sumnjivo, ali ne mislim da SAD igraju dvostruku igru. Ali to čine neke evropske zemlje jer ne žele da se dogovor postigne brzo i na principima na kojima se do sada razgovaralo i u kojem oni nisu vodeći”, rekao je ministar Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao i da ga “duboko vređa” stav da Srbija treba da prestane da lobira za povlačenje priznanja Kosova.

“Svi koji dođu sa takvom temom čuće odgovor: sve dok se ne vrati stanje u broju zemalja koje su priznavale Kosovo kao nezavisno pre Brisela, Srbija neće stati”, poručio je Dačić.

“Nismo se u Briselu dogovarali da Kosovo bude član međunarodnih organizacija, ali ako to bude deo razgovora, to je onda druga stvar”, podvukao je Dačić.

 

Izvor: RTS / Tanjug / FoNet

Comments

Pročitaj još