Kosovska opozicija protiv Nacrta zakona o dijalogu

Kosovske opozicione stranke tvrde da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se suprotstavile usvajanju Nacrta zakona o dijalogu sa Beogradom u parlamentu, piše prištinski “Zeri”.

Opozicione stranke tvrde i da će, ako taj nacrt bude usvojen u parlamentu, tražiti ocenu njegove ustavnosti. Nacrt pomenutog zakona još nije stigao u parlament, ali se očekuje da bi se to moglo dogoditi ove sedmice, kada se očekuje da će biti održane tri ili četiri sednice. Nacrt zakona o dijalogu izglasan je u prvom čitnaju.

Zamenik predsednika parlamenta Džavit Haliti izjavio je za “Zeri” da Nacrt zakona o dijalogu nije deo dnevnog reda planiranih sednica za ovu sedmicu, ali ako u međuvremenu prođe raspravu u parlamentarnim oborima ne isključuje mogućnost da se u parlamentu pojavi krajem sedmice.

Međutim, čak i nakon promena koje bi nacrt zakona mogao da pretrpi tokom revizije pre drugog čitanja, dve opozicione stranke, Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredeljenje, neće glasati. Analitičari upozoravaju da ovaj zakon ne bi smeo da bude usvojen prostom, već dvotrećinskom  većinom poslanika.

 

Izvor: RTS / Tanjug / Zeri

Comments

Pročitaj još