• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj: Ako neko dira granice, naći će nas na njima; SL: KFOR da reaguje, ovakve izjave dižu tenzije

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da će vojska Kosova biti na granici i na severu, ukoliko su “granica i teritorija Kosova ugroženi”.

Ramuš Haradinaj je u Dečanima reagovao na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su Srbi na severu izloženi riziku od albanskih institucija, prenosi Gazeta ekspres.

“Ne napadamo sever, ni jug naše zemlje, niti to tražimo. Ali ko god dirne granice Kosova, naći će nas na granici. To je ono što svi znaju. Vojska Kosova je vojska svih naših građana, tako da sever i Srbi u toj oblasti nikada neće biti ugroženi “, rekao je Haradinaj.

Srpska lista:  KFOR da reaguje, ovakve izjave podižu tenzije

Reagujući na ove Haradinajeve izjave, iz Srpske liste poručuju da zveckanje oružjem i pretnja prema severu Kosova i Metohije i  građanima zahteva najoštriju osudu i reakciju međunarodne zajednice.

“Nadamo se, posle ovih izjava iz Prištine, da je sada i sponzorima Kosova u međunarodnoj zajednici jasnije zašto je Srpska lista protiv formiranja tzv. kosovske vojske, kojoj je očigledni cilj okupiranje severa KiM i proterivanje preostalih Srba iz pokrajine” kaže se u saopštenju.

Iz Srpske dalje kažu da u situaciji kada anticivilizacijske takse komplikuju i otežavaju život Srba na Kosovu i Metohiji, svaka pretnja kako će nekakva vojska Kosova biti poslata na sever ne doprinosi smirivanju tenzija već izaziva zabrinutost kod građana.

“Politički predstavnici srpskog naroda zahtevaju da Kfor reaguje i ponovi stav svog generalnog sekretara da nikakve oružane snage Albanaca nemaju šta da traže na severu Kosova i Metohije. Srpska lista zahteva ukidanje taksi i nastavak dijaloga kako bi se stvorila atmosfera za političko rešavanje svih otvorenih pitanja između srpskog i albanskog naroda” stoji u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Gazeta ekspres

Comments

Pročitaj još