Đurić: Priština “doterala cara do duvara”

Pritisci eskaliraju iz nedelje u nedelju, iz meseca u mesec – srpska roba više ne može da dođe do različitih enklava na Kosovu i Metohiji, specijalne policijske jedinice upadaju kad im padne na pamet, hapse i vrše pritisak u srpskim sredinama, čak i na severu, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Marko Đurić je, u intervjuu za emisiju Sedmica, rekao da je došlo do toga da legitimni srpski predstavnici budu zamenjeni ljudima koji ne predstavljaju srpsku zajednicu, kao u slučaju imenovanja tzv. nove ministarke poljoprivrede.

“To je izvrgavanje ruglu srpskih interesa, gaženje srpske bezbednosti i gušenje ekonomske perspektive”, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju gostujući na Prvom programu Radio Beograda.

Dodaje da politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji od institucija države Srbije zahtevaju oštru i odlučnu reakciju i da su u tom smislu tražili podršku da napuste sve institucije koje su organizovane u prištinskom sistemu.

“Naša molba je bila da sa tom odlukom sačekaju neko vreme, s obzirom na njene moguće dalekosežne posledice. Da vidimo šta još ko iz međunarodne zajednice može u relativno kratkom vremenskom periodu da preduzme kako bi Prištinu privoleli da prekinu sa anticivilizacijskim taksama i sa neverovatno neodgovornim pokušajima bezbednosne destabilizacije”, dodaje Đurić.

Povlačenje Srba iz kosovskih institucija značilo bi prestanak funkcionisanja prištinskog sistema u tim institucijama i stvaranje vakuuma, smatra Marko Đurić, i dodaje da Srbija ne bi dozvolila da to bude pravni i ekonomski vakuum.

“Mi bismo se pobrinuli da srpske sredine budu snabdevene i osigurane sa svim onim što je potrebno, baš kao što se i danas u uslovima blokade i taksi brinemo”, kaže Đurić.

Nije ispunjen uslov za izbor ministra

Upozorava da je “imenovanje takozvanog ministra sunovrat same ideje o saradnji sa Srbima na KiM”. “Osoba koja je imenovana nikoga ne predstavlja”, napominje Đurić.

Podseća da je 90 odsto ljudi na Kosovu i Metohiji za jedinstvenu Srpsku listu, a da se u slučaju novog ministra radi o ljudima koji nemaju nikakve veze sa predstavljanjem srpske zajednice, srpskog naroda i interesa države.

Marko Đurić kaže da se čak i po ustavu tzv. Kosova (član 96, stav 5) jasno i nedvosmisleno propisuje da se ministri iz redova srpske zajednice imenuju po obavljenim konsultacijama sa političkim predstavnicima Srba na KiM, i u slučaju da predstavnik nije iz redova članova kosovske skupštine.

“A, žena koju su imenovali za ministra to nije, onda je potrebna i većina od ukupnog broja poslanika iz redova srpske zajednice”, rekao je Đurić.

Napominje da nijedan od ta dva kumulativna uslova nije ispunjen.

“Onaj ko na KiM ne želi da deluje u okviru jedinstvene državne politike prema institucijama u Prištini, ko nema legitimitet i podršku srpskog naroda iskazanu glasovima na izborima – ne može da računa na saradnju institucija Republike Srbije i na podršku. Ko ne zastupa državni i nacionalni interes, već privatne interese komandanata terorističke OVK, uvek će naići samo na zatvorena i zamandaljena vrata u Beogradu”, kaže Đurić.

Govoreći o pokušajima aneksije kombinata Trepča sever, Marko Đurić podseća da je u pitanju ekonomski uspešan i profitabilan kombinat koji hrani 2.400 porodica, i koji posluje kao samoodrživ, bez značajnijih subvencija.

“Albanske vlasti u Prištini, međutim, nisu u stanju da uspešno gazduju kombinatom Trepča jug koji je pod njihovom kontrolom. I sada bi hteli da zgrabe Trepču sever. Da je anektiraju i da je nasilno i protivpravno pripoje svojoj Trepči”, napominje Đurić.

Ističe da se nalazimo u neposrednoj opasnosti da prištinske vlasti pokušaju da primene nelagalni zakon, usvojen 2016. godine, koji je Vlada Republike Srbije poništila.

“Postoji opasnost da će Priština pokušati da primeni taj zakon tako što će blokirati račune i sredstva i pokušati da na nasilan način uvede albansko monoetničko rukovodstvo, u čijem izboru Srbi nisu učestvovali niti su o tome konsultovani”, zaključuje Marko Đurić.

Izvor: Radio Beograd

Foto: RTS

Comments

Pročitaj još