Drecun: SAD mora da razjasni svoju poziciju o Kosovu

Pozicija Rusije i Kine, kao i Velike Britanije i Nemačke o Kosovu potpuno je jasna i nedvosmislena, ali je neophodno i da SAD potpuno razjasne svoj stav, kaže za RTS predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

Milovan Drecun je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je pozicija SAD po pitanju Kosova od ključnog značaja – da li žele kompromisno rešenje ili će se nastaviti pritisci da Beograd prizna samoproglašenu državu Kosovo.

“Na prvi pogled je sve jasno ali se zapravo stvara konfuzija u javnosti i vrši se pritisak na vlasti u Beogradu dok Albanci igraju političku igru na relaciji Haradinaj-Tači sa ciljem da se dijalog odloži”, rekao je Drecun.

Dodaje da Ramuš Haradinaj već dugo preti nasiljem, i da su pretnje usmerene na to da do dijaloga ne dođe i da za to bude optužen Beograd.

“Ovo je samo jedna u nizu pretnji koje već dugo traju od stvaranja takozvane vojske Kosova, pokušaja uspostavljanje kontrole nad Trepčom i Gazivodama… Opsesija je Prištine da uspostavi punu kontrolu nad severom Kosova, što srpski narod neće prihvatiti. Priština bi mogla da realizuje te ciljeve isključivo nasiljem i dovršavanjem etničkog čišćenja, odnosno proterivanjem srpskog stanovništva sa severa”, kaže Drecun.

Albanci za to imaju resurse, na šta je upozorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je, prema rečima Drecuna, Kfor taj koji bi to trebalo da spreči.

“Imate upozorenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji je verovatno raspolažući određenim informacijama nedavno i upozorio da KBS ne mogu da borave na severu Kosova bez odobrenja komandanta Kfora. Zbog toga i SAD u ovom prelomnom trenutku za i oko Kosova treba da razjasne svoju poziciju i to je od ključnog značaja za ponašanje Prištine”, smatra Drecun.

Da dijalog bude nastavljen neophodno je, ističe, da Priština ukine takse.

“Moraju da se ukinu takse i to je formalni uslov da se dijalog nastavi. Mora da se otvoreno do kraja definiše politika Vašingtona. Mislim da je to ključ svega. S druge strane imamo vrlo jasnu poziciju Kine, Rusije i drugih zemalja. Imamo poziciju Velike Britanije i Nemačke koja je vrlo jasna ali stav SAD je najvažniji”, rekao je Drecun.

Komentarisao je i to što još nema optužnica za ratne zločine OVK iako su neka salušanja završena.

“Očekujemo da specijalizovano tužilaštvo donese odluku da li će optužnice biti uopšte podignute. Naravno intersovanje specijalizovvanog tužilaštva je i Hašim Tači i cela ta drenička kriminalna grupa ali jeste i klan Ramuša Haradinaja koji po komandnoj odgovronosti ne može da bude ni siguran ni miran da se neće naći na optužnici ako budu podignute”, kaže Drecun.

Pozicija SAD mora pre svega da bude razjašnjena nama jer ovako ponašanje Albanaca je rezultat toga što je pozicija SAD izgleda prikrivena u nekom delu i ne možemo da znamo o čemu sve razgovaraju američke diplomate sa Albancima u Prištini, zaključio je gostujući u Dnevniku RTS Milovan Drecun.

Izvor: RTS

 

Comments

Pročitaj još