Tači: Podela Kosova samo preko mene mrtvog

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, tvrdi da podele i razmene teritorije Kosova može biti samo preko njega mrtvog, te da o tome pričaju, kako je rekao, oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i prijatelji su sa Milanom Radoičićem.

“Razmena teritorija se nikada neće desiti, razmena teritorija je pogodba i nikada neće biti dozvoljena, a podela Kosova se može dogoditi samo preko mene mrtvog”, rekao je Tači u Tirani, gde je održan susret sa albanskom dijasporom.

Niko, tvrdi Tači, ne može da podeli Trepču, ni Mitrovicu ni jezero Gazivode, niti da uzme centimetar kosovske teritorije, prenela je “Gazeta Blic”.

“O podeli Kosova danas govore oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i prijatelji su sa (Milanom) Radoičićem”, kazao je Tači i dodao da niko ne može da porekle njegovu posvećenost pripajanju Kosovu tzv. Preševskeke doline, odnosno trima opštinama na jugu centrane Srbije, Preševu, Medveđi i Bujanovcu, a da to ne utiče na celovist tzv. Republike Kosovo.

Tači je odbacio i bilo kakav oblik uspostavljanja Balkanske unije, jer, kako je rekao, to narušava “teritoriju Republike Kosovo”.

“Albanska nacija mora biti osnažena. Kosovo ima prijatelje i partnere kao što su SAD-EU, ali ima i političke protivnika. Vojska Kosova će biti vojska mira…”. rekao je Tači.

Izrazivši zahvalnost SAD koja podržava transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv vojku, Tači je rekao da se Priština priprema za ulazak u konačnu fazu dijaloga sa Beogradom za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

“Nećemo dozvoliti organizaciju međunarodne konferenciju na kojoj bi bila Rusija, samo ćemo dozvoliti pdršku SAD”, rekao je Tači i dodao da je premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj već odustao od te ideje, sledeći njegove savete.

Tači je takođe rekao da neće dozvoliti rušenje odnosa sa SAD zarad, kako je rekao, uskih političkih interesa.

“Moramo raditi zajedno sa SAD bez ikakvih interesa i nećemo dozvoliti da dnevno politički interesi kompromituju naše odnose sa Sajedinjenim Američkim državama, koje su najzaslužnije za kosovsku nezavisnost”, prenela je “Gazeta Expres”.

 

Izvor: TV Most / Tanjug / Gazeta Expres

Comments