Rama: Kosovo pred istorijskim izazovom

Premijer Albanije Edi Rama ocenio je da će izazovi sa kojima se suočava Kosovo i koje treba da reši, odrediti kako će biti za trideset godina onima koji još nisu rođeni. Dodao je i da je nejveći neprijatelj Albanaca njihovo nejedinstvo.

Na Samitu za dijasporu, koji se održava u Tirani Rama je ocenio da se život Albanaca u Albaniji i Severnoj Makedoniji poboljšao u proteklih godinu dana. Albance u Crnoj Gori pozvao je da izađu na izbore, koji će biti održani u opštini Tuzi 3. marta i da glasaju za svoju listu.

“Izazov koji postoji danas, odrediće kako će biti nakon 30 godina onima koji još nisu rođeni. Nije bilo ničeg opasnijeg i opstruktivnijeg za Albance nego kada su se suočavali sa sobom zbog sitnih političkih interesa, pretvarajući zastavu u ‘oružje’ kojim bi se borili jedni protiv drugih, kako bi pronašli izdajnika i patriotu, dobro i zlo, đavola i sveca”, izjavio je Rama.

On je uporedio dešavanja koja su se dogodila od prvog samita do sada i istakao da Albanci danas žive bolje.

“Ne samo da Albanci u Albaniji danas žive bolje, nego u vreme prvog samita, već i ono što se smatralo nemogućim za Albance u Severnoj Makedoniji danas je realnost. Posle toliko vremena, u parlamentu Severne Makedonije se govori albanski jezik. Zainteresovani smo da ta država postoji, da napreduje ka evroatlantskim integracijama i Albanci tamo da budu u boljem položaju nego što su bili. Bez Albanaca ne bi bilo Severne Makedonije”, ocenio je Rama.

Premijer Albanije pozvao je Albance u Crnoj Gori da se ujedine i izađu na lokalne izbore u opštini Tuzi, koji se održavaju 3. marta, i da glasaju za zajedničku Albansku listu i ostave po strani nepotrebne sukobe.

“Ujedinite se i ne dozvolite da budete poraženi zbog nepotrebnih sukoba”, poručio je Rama.

 

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK

 

Comments

Pročitaj još