• Početna>
  • Vesti>

Mekalister: Ne može se ići napred dok Kosovo ne povuče odluku o taksama

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas da  Beograd i Priština treba da postignu sporazum koji će rešiti sva otvorena pitanja pre ulaska u EU, a  da je prvi korak u tom smeru ukidanje kosovskih taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja, Mekalister je na konferenciji za novinare na kraju posete Beogradu podvukao da EU ne može niti hoće da uveze u granice Unije bilo kakav bilateralni ili zamrznuti sukob.

“Beograd i Priština treba da postignu sporazum koji će rešiti sva otvorena pitanja pre ulaska u EU. Srbija, kao i Kosovo, treba da ostane multietničko društvo, i svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako ga usaglase obe strane, ako je u skladu s medjunarodnim pravom i uzima u obzir sveobuhvatnu stabilnost regiona”, kazao je izvestilac EP.

On je naveo da će zvaničnicima na Kosovu, gde danas putuje, reći da odluka Prištine o uvodjenju carina predstavlja kršenje Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA i da se njome krši duh Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Dodao je da nijedna strana ne treba da postavlja nove uslove, i da se ne može ići napred dok Kosovo ne povuče odluku o taksama.

Mekalister je rekao i da EP aktivno podržava konkretnu evropsku perspektivu svih zemalja Zapadnog Balkana i kontinuirane srpske napore na putu ka EU i dodao da je to “dug proces” u kojem je važna posvećenost svih političkih aktera tom cilju.

Mekalister za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i intenziviranje reformi

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović saglasili su se danas u Beogradu da je za perspektivu pristupanja Srbije EU i nastvak procesa proširenja Unije “važna odgovorna i ohrabrujuća retorika iz EU”, saopšteno je posle razgovora.

Kako se navodi u saopštenju iz vlade Srbije, Mekalister je ocenio da reforme u Srbiji daju početne rezultate i da bi trebalo da budu intenzivirane, posebno u poglavljima 23 i 24, kao i da se Beograd potvrdio kao važan i aktivan partner EU.

On je rekao da je Srbija posvećena evrointegracijama i da je bitan faktor regionalne stabilnosti i založio se za stvaranje ambijenta koji bi omogućio da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen.

On je dodao da je to jedini piut za postizanje održivog rešenja i da se ne može postići dok se ne ukine odluka o uvodjenju tarifa na robu iz Srbije.

Izvor: Beta

Comments

Pročitaj još