Tači: Ni pod kojim uslovom Kosovo neće rizikovati odnose sa SAD

Kosovski predsednik Hašim Tači je večeras izjavio da ni pod kojim uslovom i ni pod kojom okolnošću Kosovo neće dovesti u rizik međudržavne odnose i prijateljstvo sa SAD.

Tači je, zajedno sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, primio glavnog direktora za Evropske poslove u Nacionalnom savetu bezbednosti SAD-a Džona Erata kao i direktora za Balkan Nacionalnog saveta bezbednosti SAD Bradama Berklija.

Tači i Haradinaj su sa visokim zvaničnicima Bele kuće razgovarali o bilateralnim odnosima Kosova i Sjedinjenih Američkih Država, o političkoj situaciji na Kosovu i u regionu, kao i o dijalogu Kosova i Srbije, saopšteno je iz kabineta predsednika Kosova.

Erat i Berkli su ponovo istakli jasan stav američke administracije da se taksa mora suspendovati u cilju nastavljanja dijaloga i napora za postizanje sveobuhvatnog sporazuma Kosova i Srbije.

Tači je uverio visoke američke zvaničnike da ni pod kojim uslovom i ni pod kojom okolnošću Republika Kosovo neće dovesti u rizik međudržavne odnose i prijateljstvo sa SAD.

„Državne institucije što pre treba da preduzmu konkretne korake u skladu sa prijateljskim savetima SAD. Ove odluke moraju biti u funkciji očuvanja i jačanja strateške saradnje sa SAD i naše državne posvećenosti dijalogu i mirovnom sporazumu“, rekao je Tači.

Gazeta ekspres: Haradinaj ne odustaje od taksi

Pokušaj delegacije američkog Nacionalnog saveta za bezbednost da ubede Ramuša Haradinaja da odustane od taksi na proizvode iz centralne Srbije i BiH nije doneo očekivane rezultate. Kosovski premijer napustio sastanak pre ostalih, najavljujući da će svoje stavove obrazložiti u četvrtak.

U prolazu, Haradinaj je, kako je prenela prištinska GazetaEkspres samo kratko rekao: “Želim vam dobrodošlicu sutra”.

Sastanak je završen nekoliko minuta nakon izlaska Haradinaja, a Expres saznaje da Haradinaj nije pristao na ukidanje nametnutih taksi.

Inače, predsednik parlamenta Kadri Veselji nije prisustvovao sastanku, napominje Ekspres.

Do sastanka sa delegacijom američkog Nacionalnog saveta za bezbednost, koju predvodi šef za evropska pitanja, Džim Erat, došlo je nakon niza pritisaka SAD na Prištinu da ukine sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije i BiH.

Tači i Haradinaj o tom pitanju imaju različite stavove. Dok Tači smatra da tu meru treba suspendovati, jer to od Prištine traže SAD da bi se otvorila mogućnost za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Haradinaj je stava da tako uvećane takse treba da ostanu na snazi sve dok Beograd ne prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost.

Ekspres piše da su Tači i Haradinaj jedini politički i institucionalni lideri Prištine koji su se sastali sa administacijom SAD po pitanju taksi.

Pozivajući se na svoje izvore, portal navodi da nema nijednog ubedljivog razloga koji bi mogao da opravda činjenicu da Veselji ne prisustvuje ovom sastanku.

Navodno dnevni plan rada Veseljija nije predvideo taj susret.

Inače, delegacija SAD je u Prištinu doputovala iz Beograda nakon dvodnevne posete tokom koje su se sastali sa prvim potpredsednikom vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Oni su u Beogradu potvrdili da se SAD insistiraju na nastavku dijaloga, postizanju sporazuma i podršku suspenziji nametnutih taksi.

Izvor: Beta, Gazeta Ekspres

Comments