Nova američka poruka Prištini, ukinite takse ili zatvaramo Bondstil

Predstavnici američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, Džon Erat i Bred Berkli upozorili su kosovske vlasti da će dalje inistiranje na taksama na proizvode iz centralne Srbije i BiH imati ozbiljne posledice, uključujući i “moguće zatvaranje baze Bondstil” kod Uroševca, piše prištinska GazetaBlic.

“Ukoliko takse ne budu ukinute, uslediće ozbiljne posledice. Osim zabrane izdavanja viza i ukidanja pomoći sektoru bezbednosti, neodustajanje od taksi i blokada dijaloga mogli bi navesti SAD da se povuku iz baze Bondstil”, rekao je za prištinski dnevnik GazetaBlic neimenovani diplomata.

Isti izvor je rekao i da u Vašingtonu “postoje mišljenja da Kosovo postaje destruktivno, kao i da Srbija demonstrira više konstruktivnosti u vezi pravno obavezujućeg sporazuma, kojim bi se otključao zamrznuti konflikt”, navodi prištinski dnevnik.

Erat i Berkli, koji su se u prethodna dva dana sastali sa svim značajnijim političarima na Kosovu, takođe su preneli da “predstavljaju glas (američkog predsednika Donalda) Trampa”.

Dvojica američkih zvaničnika, istovremeno, smatraju da dogovor Beograda i Prištine treba da bude postignut do kraja godine, kao i da bi neuspeh na ovom planu za obe strane značio “stagnaciju na spoljnopolitičkom i unutrašnjem” planu.

Upozorenje američkih zvaničnika usledilo je posle serije konfuznih poruka kosovskih zvaničnika o sudbini taksi na proizvode iz centralne Srbije i BiH.

 

Izvor: RTS / Gazetablic

Comments