• Početna>
  • Vesti>

Večeras otvaranje izložbe plakata Jefimije Kocić “Dipl…People”

Izložba plakata Jefimije Kocić “Dipl…People” biće otvorena večeras u 19h u Galeriji Fakulteta umetnosti u Drvarskoj ulici.

Projekat “…Dipl…People” (serija simbolično prikazana kroz 21 plakat = 21.vek) nastala je iz potrebe autora da ukaže na (jedan) problem društva u kome živimo. Glavni predmet interesovanja su mladi ljudi koji, nakon diplomiranja, bivaju odbačeni od strane države i društva – njima se govori da “ovde hleba nema”, da je jednostavnije za njih (mlade nade) da odu i (verovatno) nikad se ne vrate. Njihov integritet je ugrožen, i oni bespomoćno traže izlaz iz ove, naizgled, bezizlazne situacije.

Serija plakata predstavlja lični bunt autora i nadu da će bar jedan deo “mlade” populacije ostati u zemlji, doprineti “boljem sutra”, te postati barjaktari i oslobodioci ovog “intelektualnog mrtvog mora”. Svaki plakat naslovljen je prema tekstu koji se na njemu nalazi. Oni su pažljivo (pomalo ironično i/ili satirično) birani, sa željom da aktiviraju misli posmatrača i “nateraju” ga da on ostavi svoj komentar.

Poslednji plakat nosi samo naziv izložbe “…Dipl…People” i njegov zadatak je da sačuva sve misli koje se budu rodile u posmatraču dok bude analizirao radove (pored rada nalaziće se olovka koju će posmatrači moći da koriste i na tom plakatu zapisati svoje mišljenje).

Jefimija Kocić (1992) diplomirala je na Fakultetu umetnosti u Nišu na Odseku za primenjene umetnosti. Master studije završila je na istom fakultetu 2015. godine. Godine 2017. završila je master studije Fakulteta digitalnih umetnosti (smer Dizajn novih medija) Univerziteta Metropolitan u Beogradu. Godine 2015. bila je demonstrator u nastavi na predmetu Crtanje i slikanje na Fakultetu umetnosti u Nišu. Od 2016. godine radi na Fakultetu umetnosti u Nišu kao asistent na predmetu Prostorna grafika Odseka za primenjene umetnosti.

Trenutno je student doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti (smer Primenjene umetnosti i dizajn) u Beogradu i doktorskih studija Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan u Beogradu.
Njena izlagačka delatnost do sada broji 4 samostalne izložbe i preko četrdeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2014. godine osam puta je bila član žirija likovnih i literarnih konkursa u zemlji. Bila je stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izuzetno nadarene učenike i studente. Do sada je objavila jednu knjigu poezije ”Veze”.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još