Gujon: Moramo da budemo bratska podrška Srbima sa KiM

Budući da mu je pre gotovo šest meseci zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, humanitarna pomoć organizacije Solidarnost za Kosovo, koju predvodi Arno Gujon, otežano i sa kašnjenjem stiže do Srba u pokrajini.

Arno Gujon je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da prvi put posle 14 godina rada duže od šest meseci nije posetio Kosovo i Metohiju.

“Ovo je prvi put da ne boravim tamo, da ne mogu da vidim svoje prijatelje, kumove, da ne mogu da pratim razvoj naših humanitarnih projekata i da razgovaram sa ljudima kako bih mogao da napravim nove humanitarne projekte”, rekao je Gujon.

Organizacija “Solidarnost za Kosovo” donirala je dva nova medicinska aparata zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Pasjanu, u vrednosti od 30.000 evra.

I ova pomoć, kao i drugi projekti, bila je usporena zbog njegovog hapšenja na Kosovu i Metohiji.

“Aparati je trebalo da stignu pre nekoliko meseci a kada su uvedene takse morali smo da nađemo drugo rešenje. Dok smo smislili neki način da izbegnemo to…”, rekao je Gujon i objasnio da ova pomoć mnogo znači za meštane koji su ranije na preglede morali u Vranje, Niš, Leskovac.

Dodaje da se trenutno na Kosovu i Metohiji renoviraju tri škole i da je u te projekte uloženo 100.000 evra.

“To bi trebalo da bude gotovo u oktobru, kada su me proterali trebalo je da obiđem te škole, i onda smo sve to pomerili”, rekao je Gujon i dodao da će taj posao biti završen u narednih 10 dana.

Ekonomsko osnaživanje srpskih mesta

Ovaj humanitarac navodi i da njegova organizacija ulaže u poljoprivredne projekte, kako bi se omogućilo ljudima da rade i kako bi se ekonomski osnažila srpska mesta na KiM.

Nema informaciju o tome da li će mu biti dozvoljeno da uđe na Kosmet, ali se nada da će moći da bude tamo za otvaranje renoviranih škola.

“Za mene je bitno da budem na licu mesta. Ako ne mogu da posetim mesta gde pomažemo ljudima, to je kao da lekaru zabranite ulazak u bolnicu”, rekao je Gujon.

Razmatra i mogućnost da traži dozvolu kosovskih vlasti za ulazak, iako nije zvaničnik ni Srbije ni Francuske. “Svakako da je sve politika, i moja zabrana i takse… Sa kojim ciljem? E, to je veliko pitanje”, rekao je Gujon.

Poručuje da svoju energiju crpe od srpskog naroda na KiM, koji decenijama prolazi kroz teška vremena. “Nikad nisu odustali i nisu napustili svoju zemlju, ne smemo ni mi. Moramo da im pružamo bratsku podršku”, rekao je Gujon.

Izvor: RTS

Comments