• Početna>
  • Vesti>

Dimkić: Nećemo primenjivati zakonska rešenja Prištine

Generalni direktor “Trepče” Jovan Dimkić izjavio je da će Srbija, bez obzira na naizgled tešku situaciju zbog najave Prištine o registraciji “Trepče”, nastojati da nađe rešenje za kombinat od koga direktno ili indirektno zavisi 35 odsto Srba na severu pokrajine.

“Taj zakon i zakonska rešenja nećemo primenjivati”, rekao je Jovan Dimkić za “Tanjug”, nakon sastanka predstavnika Srba sa KiM sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Dimkić je dodao da još nije izvesno šta će se nakon te jučerašnje najave iz Prištine dešavati.

“Najava o registraciji kompanije do kraja februara povećala je zabrinutost zaposlenih, menadžmenta, svih građana na severu KiM, ali i državnih organa Srbije”, rekao je Dimkić i naveo da je registracija jedan od završnih koraka u procesu implementacije Zakona o Trepči iz 2016. godine.

Prema njegovim rečima, ne postoji mnogo mehanizama u regulativi KiM koja je na snazi kojom bi se zaštili srpski interesi.

“Ali i u ovoj situaciji koja izgleda naizgled nemoguća za rešavanje pokušaćemo da nađemo rešenje kako bismo nastavili redovne aktivnosti, stvarali prihode i u skladu sa tim ispunjavali obaveze prema radnicima, dobavljačima”, naglasio je Dimkić.

Direktor je ocenio da su neprihvatljiva zakonska rešenja Prištine, jer bi mogla da naruše model funkcionisanja.

“Ne želimo da primenimo zakone koji idu na štetu kompanije, čak i kada bi zanemarili odluku o bespravnoj promeni vlasničke strukture, ne želimo da nam nova zakonska rešenja unište model po kome funkcionišemo, a ona se odnose na promenu organizacione strukture i način upravljanja kombinatom”, rekao je Dimkić.

Direktor je podsetio da od “Trepče” direktno zavisi 3.000 ljudi, odnosno 2.400 radnika ako se izuzmu interno raseljeni i oni koji su tokom godine dobili otpremnine, dok je njih mnogo, mnogo više ako se uzmu u obzir kompanije sa kojima se posluje.

Na taj, indirektan način, zavisno je 30, 35 odsto srpske populacije koja živi na KiM, zaključio je Dimkić.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još