• Početna>
  • Vesti>

Mladenović: Pravo na upotrebu jezika, obaveza institucija ali i pojedinca

Poverenik za jezike Slaviša Mladenović  kaže da su za nepoštovanje Zakona o upotrebi jezika odgovorne pre svih institucije i ističe da je bilo potrebno sprovesti temeljno istraživanje kako bi se otkrili uzroci ovakvih problema i pronašao najbolji način za njihovo rešavanje.Nije, ovo samo posao Kancelarije poverenika za jezike,rekao je Mladenović i razgovoru za Radio Kosovsku Mitrovicu.

“Odgovorne su institucije. Tu na kraju krajeva smatramo i sebe na neki način odgovornim, jer smo deo tih institucija, ali napomenuo bih deo institucija od 2013. Ono što jeste urađeno je da je problem identifikovan još 2012. godine, da je Kancelarija formirana, da sada postoji jedan takav mehanizam i rezultat rada i postojanja tog mehanizma je upravostrategija na kojoj msmo radili kako bi doslo do napretka I kako bi naterali skupstinu I Valdu da ulože u prevodilačke resurse , sto su i uradili ,obezbežena je i oprema i lčjkudi za prevodjenje na srpski jezik“ – rekao je za Radio Kosovsku Mitrovicu Slaviša Mladenović.

Dušan Radaković , direktor Centra za zastupanje demokratskih kultura smatra da je Zakon o pravima i upotrebi jezika svojim odredbama blizu izjednačavnja manjina ali je u praksi sve mnogo drugačuje. On smatra da su građani ti koji takođe, pored Kancelarije povržerenika, ombudsmana ali i ostalih institucija mogu i te kako da utiču na ostvarivanje  neotuđivog prava manjina na ipotrebu jezika.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još