• Početna>
  • Vesti>

Institut: Ostvaren suverenitet Kosova u odnosu na Srbiju

Uvođenje takse pokazalo je realne odnose između Kosova i Srbije i to koliko su daleko od normalizacije odnosa, ocenio je Kosovski demokratski institut.

U predstavljenom izveštaju navodi se da su glavni pozitivni efekti uvođenja te takse ostvarivanje državnog suvereniteta Kosova u odnosu na Srbiju, vraćanje pažnje na nivo ostvarivanja sporazuma i mogućnost Kosova da nametne relevantne teme za dijalog.

Kao negativni efekti navodi se to što Srbija uslovljava nastavak dijaloga ukidanjem takse i srpsko jačanje u odnosu na međunarodnu zajednicu.

Eugen Cakoli iz Kosovskog demokratskog instituta (KDI) rekao je da se pozitivan efekat uvođenja takse na odnose Kosova sa međunarodnim partnerima ogleda u povećanom uključivanju SAD u proces dijaloga, dok je negativan efekat poljuljana podrška međunarodnih partnera Kosovu, koja se manifestovala putem raznih ograničenja.

Na unutrašnjem političkom planu, on je kao pozitivne ocenio povećanje i podsticanje rasprave o potrebi unutrašnjeg konsenzusa i stvaranja vremenskog okvira za izgradnju zvaničnog stava Kosova u vezi sa procesom dijaloga.

Kao negativne efekte Canoli je naveo polarizaciju u stavovima institucija predsednika, Vlade Kosova, koalicionih partnera i drugih političkih subjekata i usredsređivanje spoljne politike Kosova samo na pitanja takse i dijaloga.

U izveštaju se ocenjuje da bi eventualna suspenzija takse imala pozitivan uticaj na odnose Kosova sa međunarodnim partnerima, dok je kao negativan efekat naveden pritisak međunarodnih faktora na postizanje sporazuma Kosova i Srbije u kratkom i veštačkom roku, bez pridavanja adekvatne pažnje sadržaju konačnog sporazuma.

“Mogućnost ujedinjenja stavova političkog spektra i institucija i artikulisanje jasnih zahteva Kosova prema međunarodnim partnerima za garancije koje treba da se ponude u okviru dijaloga su glavni pozitivni efekti dok je kao negativna ocenjena podela političkog spektra oko pristupa koji Kosova treba da ima u odnosu na Srbiju u procesu normalizacije odnosa”, kazala je Jeta Krasnići iz Kosovskog demokratskog instituta.

Ona je dodala da bi na ekonomskom planu suspenzija takse proizvela pozitivan efekat na povećanje prihoda od carina, dok bi smanjila potrošnju domaćih proizvoda.

 

Izvor: B92 / Beta

Comments

Pročitaj još