Španija odbila simbole Kosova, UEFA menja domaćina

Španija je odbila da istakne zastavu i pusti himnu Kosova, pa će Evropska fudbalska unija (UEFA) promeniti zemlju organizatora kvalifikacija za plasman na Evropsko fudbalsko prvenstvo za igrače do 17 godina.

UEFA je saopštila da utakmice grupe u kojoj su Španija, Kosovo, Grčka i Ukrajina neće igrati narednog meseca u Benidormu i Alkoju kako je prvobitno bilo planirano, prenela je danas agencija AP.

UEFA je, takođe, dodala da će te utakmice najverovatnije igrati u Švajcarskoj.

Španija je zbog separatističkih pokreta u Kataloniji ili Baskiji, jedna od pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Ovo nije prvi put da je Madrid izneo ovakav stav kada kosovski sportisti učestvuju na međunarodnim takmičenjima u Španiji. Tokom Svetskog prvenstva u karateu, održanog novembra prošle godine u Madridu, delegacija Kosova nije mogla da koristi svoju zastavu ili himnu.

Nakon tog takmičenja intervenisao je Međunarodni olimpijski komitet, pa je Olimpijski komitet Španije, odgovarajući na zahtev MOK-a, saopštio da će ta zemlja odobriti sportistima Kosova da tokom međunarodnih takmičenja na njenoj teritoriji koriste svoje simbole.

 

Izvor: Kossev / Beta

Comments

Pročitaj još