• Početna>
  • Vesti>

Platforma za dijalog nije prošla odbor kosovskog parlamenta

Odbor za spoljne poslove kosovskog parlamenta nije podržao predlog platforme za nastavak dijaloga sa Beogradom, koji je izradio prištinski tim za učešće u tom procesu, pored predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija.

Za predlog platforme je od devet poslanika pet glasalo “za”, dok je četiri bilo “protiv”.

Poslanik opozicione SDP i član tima za dijalog pozvao je poslanike da podrže platformu, dok je predsednica Vjosa Osmani (DSK) ukazala na nedostatke ponuđenog predloga.

Kako je ranije najavljeno, kosovski parlament bi ove sedmice trebalo da raspravlja o usvajanju platforme i zakona o dijalogu sa Beogradom, dokumentima koji, kako smatraju opozicione partije, daju legitimitet kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju da “pregovara o promeni granica” sa Beogradom, piše prištinska “Koha”.

Prema mišljenju opozicionih Demokratskog saveza Kosova i Samoopredeljenja, predloženi dokumenti daju mogućnost Tačiju da “u dijalogu razgovara i o korekciji granica”.

Opozicione stranke smatraju da Tači ne bi trebalo da ima glavnu ulogu u dijalogu sa Prištinom i da bi presudnu reč tu trebalo da ima skupština.

Kako se navodi, opozicione stranke smatraju da se ovim dokumentima ne samo daje legitimno pravo Tačiju, već i da se daje pravo da pregovara o teritoriji Kosova.

 

Izvor: TV Most / Tanjug / Koha

Comments

Pročitaj još