• Početna>
  • Vesti>

Prištinsko pozorište izvodi Gogoljevu “Ženidbu” u Zubinom Potoku

Foto: Narodno pozorište Priština

U sredu, 27. februara u 19.00  u Zubinom Potoku, u Domu kulture “Stari Kolašin” Narodno pozorište iz Prištine  izvodi  predstavu “Ženidba”.

Predstavu “Ženidba”, po tekstu Nikolaja V. Gogolja, u koprodukciji Narodnog pozorišta u Prištini i Srpskog nardonog pozorišta iz Novog Sada, režirao je Milan Karadžić.

U svom komadu “Ženidba”, Gogolj je želeo da u prvi plan stavi i ismeje društvene anomalije svog vremena – licemerje, želju za statusom po svaku cenu, robovanje normama građanskog društva… Ženidba o kojoj on govori nije ženidba iz ljubavi. To je društvena obaveza, statusni simbol, ispunjavanje forme za kojom njegovi likovi čeznu, i upravo to je ono što ih čini komičnim. Iako je prošlo skoro dvesta godina otkako je komad napisan, sve te anomalije su i dalje aktuelne i i te kako prisutne u svakom, pa i našem društvu, i o njima je uvek potrebno govoriti kroz pozorište.

U predstavi uloge tumače Jelena Orlović, Milan Vasić, Igor Damnjanović, Anika Grujić, Bojan Stojčetović, Milena Jakšić, Tamara Tomanović, Milorad Kapor, Nebojša Đorđević i Branko Babović.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još