Popović: Kompromis sa Prištinom, ali u okviru Ustava

Iako se očekivalo da polemika ministara Nenada Popovića i Ivice Dačića o zvaničnoj politici o KiM dobije epilog na sednici Vlade, to se nije desilo.

Na ideju o razgraničenju Popović odgovara: “Celo Kosovo je Srbija, ni metar manje.” Ističe da je za kompromisno rešenje, ali koje će biti po Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ministar Nenad Popović je, gostujući u “Dnevniku RTS-a”, rekao da svaki pojedinac ima pravo na mišljenje, ali da mi imamo svoj Ustav i ustavnu preambulu.

“Ja sam isključivo za poštovanje Ustava. Za tako važno pitanje kakvo je Kosovo, trebalo bi da se ponašamo jako odgovorno. Da gledamo šta rade druge države”, rekao je Popović.

Ocenjuje da je legitimno tražiti promenu Ustava, ali da on mora da se poštuje, ocenjuje Popović.

“Ustav svi u državi, pogotovo oni u Vladi i parlamentu, moraju da poštuju. To pokazuje da smo ozbiljna država”, naglasio je ministar.

Kako kaže, o rešenju za Kosovo se dugo govori, ali napominje da ono mora da bude kompromisno.

“U tome podržavam predsednika Aleksandra Vučića. I ja se zalažem za to. Po mom mišljenju, Prištini bi trebalo da se dâ najveća moguća autonomija koja postoji u svetu, ali u okviru Ustava i Rezolucije 1244 SB UN”, kaže Popović.

Dodaje da bi trebalo da budemo strpljivi, da govorimo svima da je Kosovo deo Srbije, a da Kosovu damo najširu moguću autonomiju poštujući Ustav Srbije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li se menja politika Moskve povodom rešenja za Kosovo, Popović kaže da je predsednik Putin prilikom poslednje posete Srbiji rekao da koristimo sve potencijale Rezolucije 1244 i ključnu rečenicu: “Rusija je uz vas.”

Upitan da prokomentariše pitanje šefa diplomatije Ivica Dačića – zašto je u Vladi, a nije saglasan sa politikom predsednika Vučića, Popović objašnjava da je u vladajuću koaliciju došao sa poznatim stavom – “Kosovo, ni metar manje”.

Naglašava da se ministar Dačić ne pita o njegovom učešću u Vladi, jer se oko ulaska u nju nije dogovarao sa Dačićem.

“Predsednik Vučić zna moj stav, ja ga ne menjam. Celo Kosovo je Srbija, ni metar manje. Ako ja sa svojim stavom odgovaram da budem u Vladi, biću, a ako ne – o tome će odlučiti predsednik Vučić. O tome da li ja ostajem u Vladi odlučuje predsednik države”, naglasio je Popović.

 

Izvor: RTS

 

Comments

Pročitaj još