Mekalister u Beogradu i Prištini od 27. februara

Evropski parlament će sledeće nedelje poslati delegaciju poslanika na čelu sa izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom u Beograd i Prištinu kako bi razmotrili političku situaciju i odnose Evropske unije sa Srbijom i Kosovom, saopštio je EP.

Delegacija će u Beogradu i Prištini boraviti od 27. februara do 2. marta.

Kako se navodi, delegacija će se sastati sa rukovodstvima Beograda i Prištine, poslanicima, opozicijom i predstavnicima civilnog društva.

Cilj posete je da se razmotri politička situacija na terenu i procene trenutni odnosi Srbije i Kosova sa EU, kao i da se razmotre dogovorene reforme i dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje EU.

Mekalister je uoči posete rekao da je Zapadni Balkan prioritet spoljne politike EU i da je potrebno podržati Srbiju i Kosovo u izgradnji jačih demokratskih institucija i podržavati vladavinu prava.

“Moramo da postignemo dobrosusedske odnose između svih zemalja regiona, gradeći ih na nedavnom uspehu u Severnoj Makedoniji”, rekao je Mekalister.

U saopštenju se podseća da je Evropski parlament prošle godine doneo dve rezolucije u kojima je podržao dijalog Beograda i Prištine, ali je podvukao da etnički homogenih država ne sme biti u regionu i da će budući sporazum biti prihvatljiv samo ako se obe strane dogovore i ako se u obzir uzima regionalna stabilnost i međunarodno pravo.

U saopštenju se navodi da će Mekalister održati konferenciju za novinare 28. februara u Beogradu, a 2. marta u Prištini.

 

Izvor: RTV Kim / FoNet

Comments

Pročitaj još