Ljimaj: Bez obećanja priznanja, nema mesta dijalogu

Potpredednik prištinske vlade i lider SDI, Fatmir Ljimaj, smatra da treba ukinuti uvećane takse na robu iz Srbije i BiH da bi se nastavilo sa dijalogom o normalizaciji odnosa sa Beogradom, ali da, ako Srbija ne obeha da će priznat tzv. kosovsku nezavisnost, onda nema mesta ni za dijalog.

Ljimaj je, gostijući u emisiji “Klik” “KTV”, rekao da uprkos partijskim sukobima i kalkulacijama politički subjekti na Kosovu daju mogućnost dijalogu sa Beogradom.

Pozvao ih je da, kako je rekao, dobro čitaju poruke međunarodnih partnera poput one koju je političkim i institucionalnim liderima nedavno uputio predsednik SAD Donald Tramp.

Precizirajući da su prištinske institucije donele odluku o uvećanim taksama, jedino one mogu da ih drže i nadalje, jer to ne može biti pitanje pojedinca.

To škodi Kosovu, primetio je.

Smatra da je dijalog „državni interes“ i da političke odluke nisu trajne.

„Postoje desetine razloga zbog kojih treba ukinuti takse i pregovarati sa Srbijom. Bosna je danas spremna na pregovore. Srbija je takođe dala signale. To daje priliku da se prekinu razlozi zbog kojih povećane takse onmogućavaju dijalo“, rekao je Ljimaj.

On je rekao da je Kosovu potreban sporazum sa Beogrado, jer on garantuje stabilnost u regionu.

„Ako Srbija ne obeća priznanje Kosova, ona nema mesta ni dijlogu“, rekao je Ljimaj.

 

Izvor: TV Most / Tanjug / KTV

Comments