Vučić: Mira će biti dok neko ne počne da ubija Srbe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da ima političku hrabrost da reši kosovsko pitanje i da će “biti mira sve dok neko ne bude fizički napao Srbe na Kosovu.

“Mira će biti sve dok neko ne bude napao fizički Srbe i počeo da ih ubija, to ne bih mogao da izdržim”, rekao je Vučić.

Vučić je gostujući u Jutarnjem programz televizije Prva “Jutro s Jovanom i Srđanom”, rekao da je sam preuzeo rešavanje kosovskog pitanja kao svoj posao, a da ga je Vlada Srbije ovlastila da pregovara.

Vučić je, u intervjuu na TV Prva, verovatno neće biti nikakvog rešenja, jer ima mnogo različitih ciljeva i faktora u svetu koji su u stanju preko svojih agencijskih mreža pokrenu šta hoće i unište svaki pokušaj razgovora i dogovora.

“Nisam optimista po pitanju dogovora, iako sam spreman da razgovaram sa Prištinom čim ukinu takse”, kazao je on.

Ukazao je da je veoma uplašen što će ovaj problem ostati našoj deci. “Sve ću da radim da ne bude tako. Izgubiću mnogo ugleda, jer znam da je to nepopularno, ali ću se boriti za dogovor”, podvukao je on.

Vučić je kazao da je realno da ne dođe do dogovora i da će to biti njegova najveća greška. Istakao je da politički neće da pusti da ovaj problem ostane nerešen, ali već zna da će biti po tom pitanju politički poražen. “Boriću se svom snagom i srcem. Ali 99 odsto znam da neću uspeti. Nemam problem s tim u istorijskom smislu, ali imam zbog realnog života našeg naroda. Ne spadam u one koji žele da je sve naše, a ni u one koji su sve dali, već u one koji su odgovorni i koji je uspeo da vrati Kosovo na političku mapu sveta”, rekao je Vučić.

Upitan da li ima ideju o rešenju odgovorio je potvrdno i naglasio da će je predstaviti istog sekunda kada neko bude prihvatio, a to treba da urade pre svega Albanci. Njima je, kako je dodao, nešto od te ideje već rekao, a nešto nije.

Zamrznuti konflikt više ne postoji, ističe, jer ga Albanci više neće, oni hoće da potpuno konsoliduju državu koju su stvorili 2008, nervozni su i donose neretko i pogrešne odluke, a to vide i Evropa i SAD te i one žure da se to reši, jer vide nervozu Albanaca i vide da bi to moglo da dovede do sukoba, objasnio je Vučić.

Izvor: TV Prva

Comments

Pročitaj još