• Početna>
  • Vesti>

“Specijalni sud – jedino mesto da se zločini i krivica dokažu“

Kosovski Srbi i Albanci imaju različita viđenja i očekivanja od Specijalnog suda, pokazalo je istraživanje organizacije Integra. Srbi sumnjaju u konačnu pravdu i negoduju što nisu svi zločini obuhvaćeni, a Albanci smatraju nepravednim što će se suditi pripadnicima OVK.

Može li postojanje Specijalnog suda kao nove pete institucije koja se bavi ratnim zločinima, posle Haškog suda, Unmika, Euleksa i kosovskog suda, doneti odgovore Desanki Pejčinović iz Peći?

Ona dvadeset godina traži pravdu za svog otetog 18-godišnjeg sina.

“Ništa ne očekujem, očekujem samo najgore za nas. Taj predmet o mom sinu stoji negde u nekoj korpi ili fioci. Pomaka nema, ali nadamo se istini”, kaže Desanka.

Slično njoj i mnoge druge porodice čekaju pravdu za svoje najmilije, ali poverenje u Specijalni sud se različito vidi.

Kako je rečeno na debati o Specijanom sudu u Medija centru u Beogradu, zaštita svedoka, politička manipulacija i negativna percepcija kod građana su neki od glavnih problema u vezi sa radom ovog Suda.

Istraživanje koje je sprovela Integra iz Prištine je pokazalo da oko 45 odsto Srba smatra da je mandat Suda pošten, 41 odsto Srba smatra da on neće doneti pravdu žrtvama, dok 82 procenta Srba ne veruje da će svedoci biti zaštićeni. Srbe zabrinjava i činjenica da su slučajevi kao ubistva žetelaca u Goraždevcu i napad na autobus Niš ekspresa van mandata ovog Suda.

Sa druge strane, 76 odsto kosovskih Albanaca smatra nepravednim to što će se suditi pripadnicima OVK i što Sud nije obuhvatio i zločine Srba nad Albancima. Evidentirano je da građani nisu dovoljno informisani i da je prisutna politička manipulacija, kaže Kuštrim Koljići, iz NVO Integra.

“Specijalni sud nije prisutan ni na Kosovu ni u Srbiji kako bi konstatno informisao, edukovao građane, i time se na neki način borio protiv političkih manipulacija, jer čitav diskurs o Specijalnom sudu na Kosovu kreiraju političari”, ističe on.

Kako je saopšteno, zabrinjavajuće je što je do sada 17 bivših pripadnika OVK pozvano na intervju u Hag, ali još uvek nema optužnica.

Prema rečima Vladimira Vukčevića, bivšeg specijalnog tužioca za ratne zločine Republike Srbije, iako se Specijalni sud kritikuje, to je jedina pravosudna institucija u kojoj se zločini i nečija krivica mogu dokazati.

“Mislim da je ovo poslednji momenat za pravdu za žrtve. Ja sam optimista. Ceo život sam posvetio borbi protiv svih vrsta kriminala, dakle i ratnih zločina i ja očekujem da će da dođe do pravde za žrtve”, ističe Vukčević.

Aktivisti za ljudska prava kažu da je neophodno da ovaj Sud ukloni greške svih prethodnih sličnih mehanizama.

Prema rečima Ivana Đurića, iz Inicijative mladih za ljudska prava, pogrešno je bilo što se od Haškog suda očekivalo da će utvrditi celu istinu, da će pomiriti narode i da će doneti pravdu za svaku žrtvu.

On veruje da Specijalni sud pokazuje da ozbiljno postupa prema predmetima.

“Mana je da je Sud spor, ali ako će to biti ozbiljno utemeljene optužnice, onda vredi čekati, da je pažnja na žrtvama velika, da prvi put imamo zastupnike žrtava pred sudom, da će oni mnogo ozbiljnije biti tretirani pred novim Specijalizovanim većima. Imamo određenu nadu da će doneti pravdu”, smatra Đurić.

On kaže da je ključno da Specijalni sud utvrdi individualnu odgovornost, jer je to, kako veruje, ključ za pomirenje među narodima na ovim prostorima.

Odgovarajući na zabrinutost porodica koje Specijalni sud ne doživljavaju kao instituciju koja će im doneti pravdu, bivši tužilac za ratne zločine Vukčević je objasnio da “krivično delo ratnih zločina nikada ne zastareva i da nema abolicije”.

Izvor: RTK

 

Comments

Pročitaj još