• Početna>
  • Vesti>

NVO ACDC: Srpski jezik na Kosovu neravnopravan iako je službeni jezik

Povodom obeležavanja Svetskog dana maternjeg jezika, Centar za zastupanje demokratske kulture iz Kosovske Mitrovice (ACDC) izdao je saopštenje u kome se ukazuje na problem nepoštovanja prava srpske zajednice na nesmetano  korišćenje maternjeg jezika, koji je službeni jezik na Kosovu.

„Srpski jezik i pored toga što je službeni jezik po zakonima Kosova, sa svojim službenim pismom, nije u potpunosti ravnopravan. Predstavnici ostalih zajednica tvrde da su građani u manjim sredinama diskriminisani u pogledu korišćenja prava na upotrebu maternjeg jezika“ navodi se u saopštenju.

Iz ACDC-a podsećaju da je pravo na jezik fundamentalno za lični i kolektivni identitet svakog naroda i da ono obuhvata ljudska i građanska prava koja se tiču korišćenja jezika u privatnom i javnom prostoru.

„Neka od jezičkih prava su: pravo na upotrebu svog jezika, pravo na očuvanje svog jezika i njegovo prenošenje narednoj generaciji, pravo na korišćenje imena i prezimena na svom jeziku, pravo na školovanje na svom jeziku, pravo na izražavanje, primanje, slanje i razmenu obaveštenja i ideja na svom jeziku“ stoji u saopštenju

Iz ove nevladine organizacije ističu da  NVO Centar za Zastupanje Demokratske Kulture (NGO ACDC) ozbiljno prilazi ovom problemu.

„U okviru svog kontinuranog delovanja NGO ACDC u saradnji sa Kancelarijom Poverenika za Jezike sprovodi projekat; Unapređenje upotrebe službenih jezika pred pravosudnim institucijama na severu Kosova. Projekat se bavi pravom i standardima upotrebe službenih jezika pred pravosudnim institucijama na severu Kosova. Cilj projekta je da utvrdi koliko se jezička prava i standardi primenjuju i koji su najčešći problemi i izazovi u upotrebi službenih jezika u postupcima pred sudom, kao i da se utiče na unapređenje stanja i da se svi jezici poštuju kako je zakonom propisano“ zaključuje se u tekstu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još